Kočárky a panenky Světlany Musilové

ilustrační foto

HRADECKO – Už od zítřka můžete navštívit zajímavou výstavu, která pro vás připravena v Suchardově domě v Městském muzeu v Nové Pace.  Paní Světlana propadla před lety sběratelské vášni, a tak začala nalézat a renovovat, aby tak vstoupila do dětského světa kočárků a panenek, povijanů a nadýchaných peřinek.

„Dětské kočárky se vyráběly např. z koženky, rákosu i vrbového proutí. Jejich příběh je poměrně krátký, začíná na počátku 18. století, kdy si je na zakázku nechávaly vyrábět zámožné šlechtické rodiny. Kočárky byly zpočátku nákladnou investicí, a tak se předávaly z generace na generaci. Drobné dílny, kde se vytvářely, se proměnily během času ve firmy typu Liberta a tak začala jejich sériová výroba,“ láká k návštěvě výstavy za pořadatele Ivo Chocholáč.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na výstavě můžete také vidět panenky, oblečky, postýlky a další dobové doplňky. Suchardův dům i Klenotnice mají otevřeno mimo pondělí 9:00 – 12:00 a 12:30 – 16:00.