Tajemství Leap Castle: Hrad je prý dodnes lidem nebezpečný

Leap Castle. Zdroj: www.commons.wikimedia.org

U nás nalezneme strašidelných hradů a zámků spoustu, po světě tisíce. Nahnat opravdovou hrůzu dokáží ale jen některé – a k nim patří i irský Leap Castle. Strašný přízrak se prohání ve zřícenině tohoto hradu, který byl postaven na posvátném místě druidů.

Jak to začalo

Již samotnou stavbu hradu, který vznikal kolem roku 1250, doprovázely divné události. Dělníci poté, co spatřili duchy, prchali ze stavby – teprve tehdy se ukázalo, že se staví na místě, kde své obřady prováděli druidové.

Stavbu hradu to ale ani tak neohrozilo. Byl postupně rozšiřován a v 15. století byl obydlen rodem O´Bannonů.

Nechvalně proslulý rod

Hrad proslavil ale hlavně rod O´Carrollů. Zřejmě nebyl ve své době úplnou výjimkou, přesto jej provázela hrozná pověst o bratrovražedných konfliktech a nemilosrdném jednání vůči poddaným. Snad také proto se objevovaly pověsti o jejich paktu s temnými silami. Ač byly boje uvnitř rodů časté, jedna z vražd, která se zde odehrála, byla přece jen přes míru – podle legendy byl jeden ze členů rodu, jenž byl zároveň knězem, zavražděn přímo v kapli, kde právě sloužil mši. Od té doby se jí říká Krvavá kaple a má se zde procházet duch zavražděného ubožáka. Navíc se z kaple prý ozývají záhadné hlasy a vycházejí z ní podivná světla.

Teige O´Carroll, pán hradu z první poloviny 16. století, byl údajně v paktu s démonem, který se dosud ukrývá v podzemí a je vlastně tím nejděsivějším stvořením na hradě. Teige měl na hradě hladomornu s bodci, kde měli skončit roku 1542 členové konkurenčního rodu O´Mahonů. Ostatně nebyly to jediné oběti Teigeho řádění, v hladomorně jeho protivníci umírali i řadu dní. Spekuluje se o tom, že to byly také oběti démonu, kterého vyvolal. Milovníci tajemna jsou  přesvědčeni, že z tohoto důvodu je hrad dodnes lidem nebezpečný.

Jiní záhadologové se domnívají, že démon může být prastarý duch uvězněný na zdejším místě již samotnými druidy – a občas jej někdo probere, jako to mohl učinit právě Teige.

Ale ani to není poslední verze – v 16. století prý o hrad usiloval irský vévoda Gerald Fitzgerald, který byl znám praktikováním černé magie. Právě on měl do hradu kolem roku 1560 poslat vyvolaného démona. Jaký to mělo smysl? Démon měl napadnout obránce, jakmile by se Gerald pokusil hrad dobýt. K dobývání již nedošlo, neboť Gerald zemřel, démon ale zůstal. Další teorie uvádí, že přízrak se zrodil z utrpení lidí, kteří skončili v hladomorně.

Tak co, lákalo by vás takové místo?