Policisté dopadli čtveřici mužů, kteří udělali desítky krádeží

foto: Policie ČR

KRÁLOVÉHRADECKO – Krajští kriminalisté ve spolupráci s kolegy z Pardubického a Olomouckého kraje v těchto dnech obvinili organizovanou čtveřici mužů ve věku 35, 38, 40 a 43 let z trestných činů krádež a poškození cizí věci.

„Mužům klademe za vinu, že od konce listopadu 2022 do poloviny letošního ledna se vloupali v Královéhradeckém, Pardubickém a Olomouckém kraji do 38 objektů, odkud brali hlavně peníze, občas potraviny, alkohol či cigarety. Zaměřovali se převážně na prodejny potravin, ale „navštívili“ i pohostinství, úřady, výrobny apod,“ říká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nejen že odcizili věci za více než 300 tisíc korun, ale poškozením věcí způsobili škodu téměř trojnásobnou (870 tisíc korun). V 18 případech se jim nepodařilo nalézt nic co by stálo za to ukrást, nebo byli někým vyrušeni a nestihli nic odcizit a jen ve dvou případech nestačili ani nic poničit. Před každým vloupáním nejdříve vypnuli hlavní elektrický jistič objektu, aby si usnadnili lup případným vyřazením zabezpečovacích a kamerových systémů objektu. Do objektů vnikali po vypáčení či rozbití skleněné výplně vchodových dveří nebo oken.

„Jako prvního dopadli policisté nejmladšího z mužů přímo při činu dne 16. 1. na Orlickoústecku po vloupání do prodejny potravin. Aby nemohl kontaktovat a ovlivnit spolupachatele a aby nemohl pokračovat v trestné činnosti, byla na něho uvalena vazba,“ dále sděluje Iva Kormošová.

Zbylou trojici policisté dopadli toto pondělí v jejich bydlišti – dva na Rychnovsku a jednoho na Šumpersku. Osmatřicetiletý muž, který přesně před dvěma lety naposledy opustil brány vězení, kde si odpykal 14 měsíční trest za krádeže, putoval přímo do výkonu trestu, protože byl na začátku listopadu loňského roku odsouzen opětně za krádeže k ročnímu pobytu za mřížemi.

Z rejstříku trestů policisté dále zjistili, že nejmladší z mužů v únoru loňského roku byl odsouzen za krádeže k 14 měsíčnímu podmíněnému trestu odnětí svobody a dva nejstarší muži (bratři) mají také pár záznamů z minulých let.

Celé čtveřici mužů nyní hrozí trest odnětí svobody od 1 roku do 5 let.