Proč ceny potravin rostou a na pultech neodpovídají těm výkupním? Vláda chce problém prošetřit

Zdroj: Pexels/Gustavo Fring

ČESKO – Ceny i nadále rostou, ruku v ruce s inflací. V posledních dnech je ale jedním z témat, která rezonují veřejným prostorem, cena cukru. Ten na pultech obchodů meziročně podražil prakticky dvojnásobně – a dle dat, konkrétně cen cukrové řepy, která paradoxně mírně zlevnila, k tak extrémnímu cenovému nárůstu jednoduše není důvod (a to ani ten, že podražily energie). Právě ceny cukru pak rozvířily širší debatu týkající se cen, za něž produkty obchodní řetězce od producentů vykupují, a cen, za které je následně prodávají. Na tuto problematiku se tedy vláda plánuje blíže zaměřit a chce prošetřit také stávající marže.

Inflace dále stoupá – a nezbývá, než přihlížet

Inflace je všudypřítomná a Česká národní banka (ČNB) dokonce zvýšila odhad té letošní z původních 9 % na 11 %. Navzdory tomu ale opět nepřistoupila k navýšení základní úrokové sazby a ponechala ji na stávajících 7 %. „Bankovní rada ujišťuje veřejnost, že kroky České národní banky budou dostatečné k obnovení cenové stability v souladu s naším zákonným mandátem. Jsme připraveni adekvátně reagovat na případné naplnění rizik prognózy,“ shrnul guvernér ČNB Aleš Michl. To v součtu znamená jediné: ceny porostou i nadále. A to i ceny zboží každodenní potřeby – tedy potravin. Základním problémem ale v tomto případě je, že se v poslední době ozývají hlasy, že ceny na pultech obchodů neodpovídají cenám, za něž zboží od českých zemědělců a potravinářů obchodníci vykupují. Právě na to se tedy po schůzce premiéra a šéfů resortů zemědělství a práce a sociálních věcí s prezidentkou Potravinářské komory ČR Danou Večeřovou a prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem plánuje zaměřit zejména Ministerstvo zemědělství.

Zemědělci a potravináři vs. obchodní řetězce

Náklady meziročně samozřejmě stouply všem, ale zemědělci a potravináři již upozorňují na extrémní přirážky, které si stanovují obchodní řetězce (a ty to, samozřejmě, odmítají). I proto tedy premiér Fiala (ODS) přijal minulý týden Večeřovou a Doležala, aby společně probrali možné další scénáře. „Je potřeba přesně analyzovat důvod, proč ceny potravin jsou takto vysoké. Na jedné straně zemědělci říkají, že jejich zisky ke zdražování nevedou, na straně druhé obchodní řetězce říkají něco jiného,“ shrnul přímo Fiala.

„Z podhledu zemědělské prvovýroby je téma cen potravin velmi důležité,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Doležal s tím, že aktuálně situace dospěla jen do stavu, kdy se různé články celého řetězce obviňují, kdo za vysoké ceny může. „Je důležité, aby při diskusi o tom, kdo za ceny může, nebyli viněni zemědělci a potravináři. Není to u nás – vidíme tu příklad výkupních cen jablek, kdy dokonce meziročně u zemědělských výrobců došlo k poklesu, ale spotřebitelské ceny na pultech vzrostly,“ objasnil. Dodal také, že zemědělce samozřejmě ovlivnila cena pohonných hmot, hnojiv a v oboru živočišné výroby se klíčovými staly nárůsty cen krmiv. Přesto se však nejedná o faktory, které by vedly k tak enormnímu nárůstu cen potravin na pultech obchodů. „Považujeme zemědělský a potravinářský sektor za strategický sektor hospodářství. Je třeba bavit se o potravinové bezpečnosti – tedy o českých surovinách zpracovaných českými zpracovateli na české výrobky pro české spotřebitele,“ dodala prezidentka Potravinářské komory ČR Večeřová.

Další jednání jsou naplánována v nejbližších dnech. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce naplánovat schůzku, kde se o cenách potravin bude jednat. Podle Doležala je pak důležitá již sama veřejná diskuse na toto téma. „Ukázalo se, že i jen zdvižený prst je často funkčnější než třeba cenová regulace – i díky tomu se spotřebitelé mohou dočkat nižších cen,“ uzavřel pak.