Masopust na Šrámkově statku v Pileticích se kvapem blíží

ilustrační foto

HRADECKO – Hradecká kulturní a vzdělávací společnost s.r.o. přiblíží tuto zajímavou tradici a její zvyky v neděli 19. února. Dvorek statku ožije 10. hodinou venkovním trhem s nabídkou masopustních dobrot, ukázkou bourání prasátka s komentářem mistrů řezníků, prodejem zabijačkových pochutin a především obchůzkami masopustních maškar.

Masopustní čas, tedy doba od Tří králů do Popeleční středy, byla dříve spojována s bujarými radovánkami, hodováním a průvodem maskovaných lidí. Vzhledem k tomu, že Popeleční středou počínal čtyřicetidenní půst, uměli si naši předkové masopustní období náležitě užít.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Program akce:

  • 10:00 Vítejte sousedé!
  • 10:30 Pohádka na slámě „Tajemství pohádkové knížky I“
  • 11:00 Příchod masopustních maškar
  • 11:30 Pohádka na slámě „Tajemství pohádkové knížky II“
  • 12:30 Pohádka na slámě „Tajemství pohádkové knížky I“
  • 13:30 Pohádka na slámě „Tajemství pohádkové knížky II“
  • 14:00 Obchůzka maškar statkem
  • 16:00 Tak zas napřesrok!

A kde všude se můžete zapojit, či vidět něco zajímavého?

Roubenka

„MASOPUST DRŽÍME, NIC SE NEVADÍME …“

Zdobení perníčků, paličkování, tkaní, výroba keramiky a jednoduchých masopustních masek předvedou tetičky Kateřinky; cech řezbáře Karla dá nahlédnout do tajů svého řemesla a provoní vzduch dřevěnými hoblinkami; tetičky Apolenky příchozím povědí o masopustních zvycích dávného venkova, přičemž připraví smažené Boží milosti a jistě dají i ochutnat

K prohlédnutí budou řemeslnické, hospodářské, kuchyňské a další zařizovací předměty denní potřeby vztahujících se k životu venkovského lidu na počátku 20. století.

Dvorek

„MASOPUST, MASOPUST, AŽ TO SNÍME, BUDE PŮST!“

Staročeská zabijačka = bourání prasátka s komentářem mistrů řezníků, příprava zabijačkových pochutin, řemeslný trh se zbožím rozličným, k jídlu převážně vhodným.

„PANÍMÁMO, PEČTE ŠIŠKY, NEB KOBLIŽKY, MEDVĚDÁŘI JDOU …“

Příchod masopustních maškar a žádání hospodáře o svolení provádět na statku rozličné taškařice a dovádění.

„MASOPUST SE KRÁTÍ, VÍC SE NENAVRÁTÍ!“

Obchůzka maškar statkem a radovánky s přítomným lidem.

Stodola

„MASOPUST, MASOPUST, KOBLIŽKY A MASA KUS …“

Masopustní hodokvas – k prodeji budou zabijačkové pochutiny jako je polévka, guláš, tlačenka, jelítka, prejt, ovar, škvarky … a také pivečko, medovina, groček …

 POHÁDKY NA SLÁMĚ

Loutkoherec Jíra sehraje pro velevážené publikum se svými dřevěnými herci srdceryvné kusy:

„Tajemství pohádkové  knížky I“ – kterak se Kašpárek dostane do moci čarodějnice Bzinky a Kalupinka do moci Hejkala. Ale polibek z lásky vše napraví a Hejkal a Bzinka slaví svatbu.

„Tajemství pohádkové  knížky II“ – kterak Hejkal a Bzinka spolu šťastně žijí až do chvíle, kdy Bzinku omylem lapí docet Kohoutek, který v lese chytá motýly. Nakonec ale všechno pohádkově dobře dopadne.

 Zahrada za stodolou

Za zahradě se budou nacházet prodejní stánky s rozličnými dobrotami – bramboráky, klobásy, paštiky, trdelník, sýry, langoše, koření, bramborové placky, horké i studené nápoje a mnoho dalšího. Samozřejmostí budou drobné výrobky lidového umění.

Na programu se zejména podílejí: královéhradecké folklorní soubory ČERVÁNEK a DUPÁK, Spolek lidové tvorby Hradec Králové, divadelní soubor Studio PH Pohádka, lidový loutkař Jiří Polehňa, lektoři Střední umělecko průmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku HK a nadšenci z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti. Vše by nešlo bez podpory statutárního města Hradec Králové.

Na místo se můžete dopravit pomocí MHD – autobus č. 13 (celodenně). Parkování osobních aut bude v omezené míře možné v blízkosti statku a navede na něj dopravní značení.