Divadelní experimenty uvede v Draku AUDIMAFOR

foto: Centrum uměleckých aktivit

HRADEC KRÁLOVÉ – Přehlídka studentského a experimentujícího divadla a divadla poezie AUDIMAFOR obsadí od 3. do 5. března obě scény Divadla Drak. V Labyrintu i na hlavní scéně se představí několik premiér i studentské projekty. K návštěvě zve především na páteční představení o českém fenoménu chalupaření. Víkendová dopoledne jsou určena rodičům s batolaty, pro které je připraveno interaktivní představení Je to tajný!

 „Inspirativní páteční představení GRUNT Kronika lidové krutosti je autorským počinem divadelní skupiny Musaši Entertainment Company, která se mimo samotného divadla zabývá také audiotvorbou, řezbářstvím, výrobou hudebních nástrojů, hubkařením a dalšími tradičními řemesly. Ti se v inscenaci zabývají tím, co vedlo k velkému rozmachu chalupaření v Čechách, ale také to, kdo je dnes vlastně chalupář,“ zve na představení Kateřina Fikejzová Prouzová z pořádajícího Centra uměleckých aktivit. GRUNT Kronika lidové krutosti začíná 3. března ve 20 hodin na hlavní scéně Divadla Drak.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Tzv. batolárium – tedy představení, které je určeno divákům, kteří ještě ani nezačali chodit, se odehraje hned ve dvou termínech – v sobotu 4. března od 11 a v neděli 5. března od 10 hodin v Labyrintu Divadla Drak.

Divadelní soubor Kutululu Jarky Holasové má s tvorbou pro nejmenší letité zkušenosti. Po předloňském úspěchu loutkového hororu Míchat v hrncích se letos obrací k divadlu „prvních divadelních zážitků“. Pro děti od 10 měsíců do 3 let připravili inscenaci Je to tajný!, které popisují jako kulatou divadelní chvilku, ve které dostávají prostor zvuky, tvary, barvy a dotekové vjemy. Děti si tam mohou v bezpečném a příjemném prostředí užít seznámení s divadlem i hru s různými kulatými předměty.

Divadlo pro nejmenší děti je aktuálně v České republice na vzestupu. Laterna Magika v Praze uvádí např. úspěšnou Batolaternu, obrovský úspěch má také dětská Mimi opera Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. A další divadla se k novému trendu postupně přidávají.

Mimo zmíněných představení je přístupný i další program. Vstupné je zdarma na místě do vyčerpání kapacity sálu. Pro zájemce je proto dobré dorazit včas. Jak s úsměvem říká Kateřina Fikejzová Prouzová: „Kdo dřív přijde, ten si spíš sedne.“

AUDIMAFOR je postupovou přehlídkou, která letos uvede více než deset inscenací a projektů velmi různorodých divadelních souborů a uskupení z celé České republiky. Ty nejlepší inscenace doporučí odborná porota k postupu na žánrové přehlídky dle zaměření. Vítěz kategorie Experimentující divadlo tak mohou zamířit na Šrámkův Písek, vítězové divadla poezie na Wolkrův Prostějov a studentský projekt či soubor na Mladou scénu v Ústí nad Orlicí.

V porotě zasednou divadelní profesionálové Vladimír Hulec – teatrolog, divadelní kritik a publicista, Vít Malota – režisér, recitátor, literární kritik a publicista a scénograf, režisér, herec a hudebník Kamil Bělohlávek.

Z účinkujících souborů jsou to např.: Soubory Bobkový list pod ZUŠ Střezina, Turnovský underground, Krychličky Vrchlabí, Studio Šrámkova domu v Sobotce, Soubor Femininum, který vznikl jen pro tento projekt, Poslední nakonec – studentky LDO ZUŠ Mladá Boleslav a další.

Pro soubory a účastníky přehlídky jsou během víkendu připraveny rozborové semináře. Důležitá je ale také vzájemná inspirace a setkávání.

Pořadatelem přehlídky jsou Centrum uměleckých aktivit a Volné sdružení východočeských divadelníků ve spolupráci s Divadlem Drak za finančního přispění města Hradec Králové, Královéhradeckého kraje a Ministerstva kultury ČR.

Kompletní program naleznete zde.