Kongamato: Mohl v africké džungli přežít pravěký druh ptakoještěra?

Ilustrační obrázek. Zdroj: www.peakpx.com

Domorodí obyvatelé africké džungle říkají příšeře, která se tam prý zjevuje, kongamato. Spatřit jej prý znamená jistou smrt. Mohl do dnešních dnů přežít v neprostupných močálech a džungli pravěký druh ptakoještěra?

První zmínky

Bažiny Džiundu se nacházejí ve východní části střední Afriky a odváží se tam jen opravdu neohrožení dobrodruzi a také kryptozoologové. Je to místo téměř strašidelné, ale to nic není oproti tomu, co je cílem jejich pátrání – bájném ptakoještěru, který by měl být už dávno vyhynulý.

První zmínky o něm se k nám dostaly ve 20. letech 19. století. V té době se až do těchto míst dostal Francouz Maurice de Chatteleux. Původně sem přijel lovit, ale velmi jej zaujalo, když mu koloniální úředník prozradil, že tu má žít zvíře podobné pterodaktylu. Domorodci příliš ochotní nebyli, vždyť už samotné vyslovení jména kongamato jim činilo potíže – měli strach, že ho tím přivolají.

Popis

Nakonec Maurice nalezl jednoho starce, ochotného mluvit. Ten mu vyprávěl, že kongamata jednou viděl. Prý je to holé stvoření, bez šupin nebo peří, s obrovským zobákem, krokodýlími zuby a s křídly. Při jejich rozpětí může mít tak dva metry.

Domorodci dokázali popsat neznámého tvora velmi přesně, a když jim byl ukázán pterodaktyl na obrázku, zakrývali si oči a ústa. Ostatně vícekrát použili i výraz přízrak smrti, jak je kongamato také nazýván. Přesto se ani Mauricovi ani dalším tehdejším dobrodruhům nepodařilo kongamata spatřit.

Setkání přírodovědce

Kongamato je slovo, které znamená převraceč lodí. Tak má útočit na rybáře z místního kmene Kaonde. Napadený přežije málokdy. Ve 30. letech 20. století se prý s kongamatem setkal uznávaný přírodovědec Ivan Sanderson, jemuž údajně záhadný tvor dokonce zabil člena jeho výpravy.

K dalšímu pozorování došlo roku 1957 a původcem zprávy byl železniční inženýr J. P. F. Brown, který měl tohoto tvora vidět, jak letí nad zambijským jezerem Bangweulu. Krátce poté se objevil v nemocnici domorodec s rozsápanou hrudí. Jeho rány prý nemohly pocházet od žádného známého zvířete.

Jiný ještěr

Podle odborné studie z roku 1986 ale kongamato velmi připomíná spíše než pterodaktyla jednoho z jeho předchůdců, dimorphodona. Ten žil na zemi asi před 200 miliony let. Podle dalších vědeckých výzkumů se po stejně dlouhou dobu životní prostředí v bažinách Džiundu v podstatě nezměnilo.

Otázka kongamata zůstává otevřená…