Dnes startuje Federální basketbalový pohár žen

ilustrační foto

HRADEC KRÁLOVÉ – Čtyři české a čtyři slovenské týmy na začátku. Na konci jeden pohár, ten federální. Už tento víkend se odehraje druhý ročník společné soutěže ženských basketbalových týmů. Přivítá ho všem basketbalovým fanouškům velmi dobře známá hala Sokola Hradec Králové na Eliščině nábřeží.

Loňskou účast v české straně pavouka výrazně ovlivnil covid. Zdá se, že tyto nepříjemné časy už by mohly být pryč a letos se o možnost zahrát si finálový turnaj odehrála mezi kluby z Chance ŽBL kvalifikace. Své místo mezi osmičkou československých celků si vítězstvím v play-off zajistily oba brněnské celky – Žabiny porazily Ostravu a KP chomutovské Levhartice – a také BLK Slavia Praha, která přehrála Slovanku.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Už před začátkem druhého ročníku měly své místo jisté hradecké Lvice. Nejen že celý závěrečný turnaj, který se odehraje od 10. do 12. března, pořádají, ale zároveň obhajují celkové prvenství. Slovenská strana nominovala nejlepší čtyři celky po polovině své nejvyšší soutěže, a tak se v Hradci Králové představí Piešťanské Čajky, Slávia Banská Bystrica, ŠBK Šamorín a MBK Ružomberok.

Pokud bychom měli hledat favorita mezi českými týmy, padla by volba na brněnské Žabiny. Ty se ve druhé polovině sezony rozjely k parádní jízdě. S přehledem si pohlídaly druhé místo v tabulce Chance ŽBL a prakticky tak dosáhly na nejlepší možné výchozí postavení pro play-off v situaci, kdy lize jednoznačně vládne ZVVZ USK Praha.

Právě pražský rekordman se Federálního poháru neúčastní. Cesta na trůn je tak uvolněná. Stejně jako v Českém poháru, jehož Final 4 bez větších problémů ovládly dva týdny zpátky také Žabiny. Svěřenkyně trenéra Průši tak mají jedinečnou možnost zkompletovat pohárový double.

Stejná výzva ve slovenském startovním poli stojí před Piešťanskými Čajkami. Ty v sestavě s českou reprezentantkou Gabrielou Andělovou zatím v extralize nepoznaly hořkost porážky. Stejně si vedly i ve Slovenském poháru. Ve finále nedaly šanci Banské Bystrici a zvítězily rozdílem 25 bodů.

Pro úplnost dodejme ještě rychlou exkurzi do extraligového pořadí u našich východních sousedů, kde o víkendu skončila nadstavbová část. Bez porážky ji ovládly Čajky s úchvatným skóre +416. Druhý skončil Ružomberok se stejným zápisem jako Šamorín a čtvrté místo zbylo na Banskou Bistrici.

Kompletní program finále Federálního poháru najdete zde.