Ropa i plyn výrazně zlevňují, motoristé úspory pocítí brzy, domácnosti si budou muset počkat

Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska

ČESKO – Od loňského roku, resp. od počátku války na Ukrajině, se Evropa – Česko nevyjímaje – potýká s energetickou krizí. Rapidně vzrostly ceny plynu, paliv i elektřiny. Ceny prvních dvou zmiňovaných komodit však v posledních dnech klesly až k hodnotám běžným v roce 2021. Zatímco snížení cen ropy pocítí motoristé na benzinových pumpách v horizontu pár dní, domácnosti se nižších cen za plyn dočkají nejdříve až příští topnou sezonu.

Zlevňování ropy jako důsledek bankovní krize

V současné době by se skutečně bez nadsázky dalo říci, že krize střídá krizi. Po té energetické tak přišla krize bankovní, která rozkolísala i světové trhy. V důsledku pak klesly i ceny ropy, které jsou aktuálně na nejnižších hodnotách za posledních 15 měsíců. To, jak se situace na trhu s ropou bude dále vyvíjet, pak souvisí právě i s bankovním sektorem, kdy se obchodníci obávají propadu hospodářského růstu.

Podle analytika Jiřího Tylečka další vývoj odhadovat příliš nelze, bankovní sektor se postupně stabilizuje a pád cen ropy se tak zastavil. Přesto lze v následujících dnech čekat pokles cen paliv na čerpacích stanicích. „Cena ropy na světových trzích klesla výrazně. I ceny paliv tak klesnou, a to nejen o pár desetihaléřů. Ropa se na cenách paliv podílí cca třetinou až 40 % a v této části lze čekat pokles,“ vysvětlil Tyleček s tím, že aktuálně uplynul od cenového propadu týden, takže pokles cen paliv lze čekat v řádu dní.

Klesá i cena zemního plynu

Zatímco ceny na trhu s ropou jsou spíše výkyvem, setrvale klesá také cena zemního plynu na evropských trzích. Ceny plynu jsou tak aktuálně nejnižší od poloviny roku 2021. Příčinou je na jednu stranu teplejší zima a slabší poptávka, ale také cílené úspory firem i domácností. Od počátku roku se totiž spotřeba plynu v Česku snížila o 15 % oproti stejnému období loňského roku. Díky tomu jsou i tuzemské plynové zásobníky rekordně naplněné. „Plynu je dostatek a jeho cena je nižší než loni touto dobou. Naplněné zásobníky jsou velmi dobrým předpokladem na přípravu na příští zimu,“ uvedl přímo ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (nestr. za STAN).

Vedle teplé zimy a úspor se do klesajících cen plynu na trzích propisuje také růst dovozu LNG do Evropy. Vzhledem k tomu, že nejen české zásobníky na plyn, ale i zásobníky dalších zemí v Evropě jsou nyní plné ze 60-70 %, Tyleček soudí, že cenový pokles ještě nemusí být u konce.  „Kdy pokles cen pocítí domácnosti, to je otázka. Obchodníci nakoupili spoustu dražších kontraktů, takže vyšší ceny stále hrají roli. Nelze proto čekat, že ceny pro domácnosti klesnou tak rychle jako na burze. Na příští sezonu by ale už i ceny pro domácnosti měly být níž,“ vysvětlil.

Nová energetická koncepce s úsporami i nadále počítá

Stát přitom také do budoucna připravuje novou energetickou koncepci. Tu by vláda měla projednat již v následujících týdnech. Klíčovou roli v ní (a v problematice energetické bezpečnosti) budou i nadále sehrávat úspory a také výroba energie, konkrétně té elektrické, z obnovitelných zdrojů. Právě v tomto ohledu totiž Česko za ostatními zeměmi EU významně zaostává, jelikož z obnovitelných zdrojů vyrobí ročně jen cca 4 % elektřiny, v EU je to přitom celá pětina.