Jakou žárovku potřebují vaše oči. Kelviny, lumeny a další údaje na žárovkách

Foto: Rýdlová J.

Bez umělého osvětlení se ve svém příbytku neobejdeme. Často řešíme otázku, jakou žárovku si pořídit do lampičky, lustru v obýváku, osvětlení nad kuchyňskou linku či do koupelny. Dříve jsme vystačili s tím, kolik wattů má mít žárovka, kterou koupíme. Věděli jsme, kolik světla nám dá stovka a kolik šedesátka. Ale dnes? Na krabičce LED žárovky sice nějaké watty najdeme, jejich nízká hodnota nám však většinou říká hlavně to, že ušetříme, nikoli jak moc bude žárovka svítit. Pak následují další (pro mnohé absolutně nic neříkající) zkratky typu K, lm a Ra. Když se vás prodavač zeptá, jakou žárovku chcete, zoufale odpovíte: „Takovou, abych u ní viděla.“

Watty

Watty (W) jsou údaj, s nímž máme žárovky odpradávna spojené. Dnes můžeme najít na krabičce (kterou vřele doporučuji prostudovat, než si žárovku koupíte) údaje o wattech hned dva. Většinou ve formě tohoto zápisu: 15 W = 85 W. První (nižší) hodnota udává příkon žárovky, druhá (vyšší) říká, jakou žárovku nahradí svou intenzitou světa. V uvedeném případě se jedná o LED žárovku s příkonem 15 W, která svou intenzitou světla nahradí 85W klasickou žárovku. Tudíž uspoříme značné množství energie. V rámci stejného typu žárovek zpravidla platí, že čím více wattů, tím více světla. Obecně to však takto nemusí fungovat, protože různé zdroje světla mají při stejném příkonu různou svítivost.

Pro úplnost dodejme, že klasické (tzv. Edisonovy) žárovky se dnes prodávají jako tepelné zdroje, protože produkují mnohem více tepla než světla. Uvádí se, že téměř 90 procent příkonu se promění v nepotřebné teplo a pouze 10 procent ve světlo.

Kelviny

Kelviny (K) udávají zabarvení světla. Čím nižší hodnota, tím je světlo teplejší a tmavší, naopak čím vyšší hodnota, tím je světlo chladnější. Například 2 000 K bude teplý žlutý odstín, zatímco 8 000 K bude chladný odstín mírně domodra. Obecně platí, že pro oči je nejlepší přírodní, resp. venkovní denní světlo, jehož barva se pohybuje přibližně v rozmezí 5000 – 5500 K.

Lumeny

Lumeny (lm) vyjadřují světelný tok. Zjednodušeně můžeme říci, že se jedná o celkové množství světla, které žárovka vyzařuje. U svíčky je to cca 14 lm, u 60W klasické žárovky 800 lm a u 100W klasické žárovky se jedná o 1 500 lm.

Index podání barev

Co hledat pod tímto záhadným názvem, jež nese označení Ra? Tento index může nabývat hodnot 0 až 100. Pokud je Ra 100, jsme při daném světle schopni plně rozlišit všechny barvy. Čím nižší hodnota Ra, tím hůř budeme schopni při daném osvětlení rozlišovat barvy, např. šedá nám splyne s modrou. Nejlepší hodnotu, Ra = 100, má klasická vláknová žárovka a halogenová žárovka. S LED žárovkami je to trochu horší, jejich Ra je v rozmezí 80 až 90.

Označení závitu

Tento údaj má ryze praktický charakter pro instalaci žárovky. Můžete si najít úžasně svítící žárovku, ale pokud bude mít závit, který se nebude hodit do vaší lampy či lustru, tak vám žárovka bude k ničemu.  Mezi nejčastěji používané typy závitů patří E27 a E14. Závit E27 je větší a hodí se zejména do lustrů a jiných stropních svítidel, zatímco E14 je menší a hodí se do lampiček.

Jaké světlo je dobré pro oči?

V podstatě takové, u kterého dobře vidíme a nemáme pocit unavených očí. Podle toho budeme volit intenzitu světla a jeho zabarvení. Ohledně teploty zabarvení světla platí, že útulně a teple působí světlo o hodnotě 2 700–3000 K. Toto je vhodné třeba do obývacího pokoje, kde toužíme po odpočinku. Studené světlo, např. 5 000 K, se může hodit do koupelny, na WC či do kuchyně, kde navozuje pocit čistoty a modernosti. Chladné zabarvení světla také podporuje aktivitu, proto je vhodné do zmíněné kuchyně (abychom u vaření neusnuli) nebo k osvětlení pracovního koutu. Naopak se nehodí tam, kde chceme navodit odpočinek nebo spánek. Dále je rovněž důležité, aby nám světlo nezkreslovalo barvy. Ve vnitřních prostorách, které lidé dlouhodobě obývají, nesmí být dle normy index podání barev, tedy Ra, nižší než 80.

Je dobré vědět, že lidé mohou stejné osvětlení vnímat různě. Zatímco člověku se zdravým zrakem může být určité osvětlení příjemné, člověk, který hůře vidí nebo má citlivý zrak, si může stěžovat, že je světlo příliš slabé či ostré. Obecně mnoha lidem nedělá dobře příliš chladná, namodralá, barva světla.