Házenkáři Jičína byli blízko senzačnímu obratu, Karviná však náskok uhájila a vede 2:0

foto: HBC Jičín

JIČÍN – Po týdenní pauze cestovali tuto středu házenkáři Jičína do Karviné na palubovku obhájce mistrovského titulu k druhému čtvrtfinálovému duelu. V prvním střetnutí zvítězili domácí přesvědčivě 34:24, v odvetě chtěli být hosté konkurenceschopnějším protivníkem a to se jim také podařilo.

První minuta vyšla Jičínským znamenitě, nejprve se trefil Hlava, jen o pár chvil později uloupil míč Karvinským A. Dolejší a svůj samostatný únik zakončil bezchybně, 0:2. V dalším průběhu byla k vidění rychlá moderní házená, baníkovci dokázali bez větších problémů přehrávat jičínskou defenzívu a jednoduše skórovat, to stejné ale platilo také na straně hostí.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Házenkářští příznivci si přicházeli na své, na konci osmé minuty byl stav 6:6. Bohužel za nerozhodného stavu si Jičínští vybrali slabší pasáž. Opět několikrát ztroskotali na výborně chytajícím gólmanu Mokrošovi, naopak v obraně působili málo důrazně a umožnili tak domácím pokračovat v brankostroji. Skutečně, prakticky každý útok Karviné znamenal ohrožení jičínské branky a protože domácí házenkáři zakončovali své příležitosti téměř stoprocentně, odskočili v polovině půle na 12:6. To byla na do té doby poměrně dobře hrající tým hostí velká rána. Házenkáři jičínského O2xyworldu dokázali na chvíli nápor domácí Karviné přibrzdit, nikoliv však zastavit. Baníkovci se podobně jako před týdnem dostali do velké herní pohody, každičkou příležitost využívali k nekompromisnímu zakončení, brankáři Jičína to měli za ne příliš dobře pracující obranou hodně těžké. Tři minuty před koncem byl rozdíl ve skóre již deset gólů a s nadějemi hostí na příznivější výsledek to nevypadalo vůbec dobře. V úplném závěru prvního poločasu se však Jičínští přeci jen dočkali korekce, po brankách Kovaříka, Hlavy a Pekaře upravili na nadějnějších 20:13.

Hned na začátku druhého dějství se dvakrát v krátkém sledu prosadil domácí Nantl, jenž upravil na 22:13. Zdálo se, že Karvinští chtějí co nejrychleji zlomit odpor našeho týmu, to se jim ale nepodařilo. Hosté pozvolnými krůčky začali z náskoku domácích ukrajovat. Do střelecké listiny se dvakrát zapsali Rychna a Hlava, trefil se také Kastner a ve čtrnácté minutě korigoval již na pouhých 23:19 Kovařík. Nutno poznamenat, že na průběžném stavu měl obrovský podíl gólman Machalický, jenž začal ve druhé půli mezi třemi jičínskými tyčemi doslova a do písmene čarovat. Zlikvidoval několik „tutovek“ domácích z kategorie nejvyloženějších a svým výkonem strhnul své spoluhráče k obrovskému náporu.

Domácí najednou nepůsobili tak suverénním dojmem. Přestože následně opět několikrát zvýšili na rozdíl pěti gólů, do jejich hry se pomalu vkrádala určitá nejistota. Toho chtěli naši házenkáři náležitě využít a dařilo se jim to náramně. Machalický znovu zlikvidoval dvě tři vyložené šance a na karvinské palubovce se začaly dít věci. Sedm minut před koncem vedli domácí 27:23, poté ale mířil přesně výborně hrající Hlava a o chvíli později se přes celé hřiště do opuštěné branky domácích trefil Matouš, 27:25. Uklidnění do domácích řad přinesl pět minut před koncem reprezentační pivot Užek, ovšem pouze na chvíli. Z následného útoku dorazil vlastní neproměněnou sedmičku Kovařík a necelé tři minuty před koncem korigoval na nejtěsnějších 28:27 agilní Hlava. Jičínská lavička byla na nohou, naopak domácí tým i příznivci byli průběhem závěru utkání očividně zaskočeni. V předposlední minutě dostali také domácí příležitost skórovat ze sedmimetrového hodu. Ten Harabiš proměnil, v poslední minutě stvrdil druhou výhru baníkovců Skalický, který upravil na konečných 30:27.

Přestože házenkáři Jičína ani ve druhém duelu na půdě favorita soutěže výsledkově neuspěli, tentokrát odcházeli se vztyčenými hlavami. Po nadějném začátku nezvládli druhou polovinu úvodního dějství a zdálo se, že si Karvinští dokráčí pro pohodové vítězství. Opak však byl pravdou, hosté se ve druhém dějství neskutečně zvedli. K obratu zavelel famózním výkonem gólman Machalický, který zneškodnil řadu vyložených šancí domácích, napomohla mu k tomu rovněž mnohem lépe pracující obrana, kde hráli prim Hlava, Pekař, Kovařík a Rychna. V útoku dokázali Jičínští přehrávat karvinskou defenzívu, vypracované příležitosti navíc až na malé výjimky proměňovali. Vynikající zápas odehráli Hlava a Kovařík, kteří shodně vstřelili po osmi brankách. Hráči Karviné byli nuceni bojovat o udržení vedení až do posledních okamžiků utkání, což je před třetím duelem na jičínské palubovce pro naše házenkáře jistě velkým povzbuzením.

Sestava a branky O2xyworld HBC Jičín: Pleva, Machalický – Hlava 8; Kovařík 8/2; Kastner 3/1; A. Dolejší a Rychna po 2; J. Dolejší, Matouš, Pekař a Thorovský po 1; Š. Drbohlav; Miľko; J. Hájek; Ženatý; M. Hájek

Petr Mašát, trenér O2xyworld HBC Jičín: „Chtěli jsme ukázat větší koule. Začátek jsme zachytili, pak jsme ale Karviné dali hodně prostoru a ta nám utekla. Ale jsem rád, že jsme zareagovali, jak jsme zareagovali a probudili jsme i karvinské publikum. Samozřejmě v play-off je důležité vítezství, třeba i o jeden gól, ale jsem rád, že jsme ukázali, že Karviné nedáme nic zadarmo. Ukázali jsme, že dokážeme s Karvinou hrát, jen musíme takový výkon udržet konstantně.“

Martin Galia, asistent trenéra HCB Karviná: Po dobrém prvním poločase nám odešla úspěšnost střelby, která nebyla zrovna ideální. Za druhé jsme udělali strašně moc technických chyb. Vedeme 2:0 a Jičín teď bude chtít doma určitě vyhrát. Bude to na nás chtít zkusit. Něco si určitě u nás vyzkoušeli, něco jim zafungovalo, ale my půjdeme v sobotu do zápasu s tím, že chceme sérii ukončit.“

Statistika utkání:  

Diváků:  765

Sedmičky:  6/4 – 6/3

Vyloučení:  7 – 0;  ČK:  0 – 0

Rozhodčí:  Kremláček, Procházka

Sled branek: 0-2; 2-4; 5-4; 7-6; 12-6; 16-8; 20-10; 20-13; 22-14; 23-29; 25-20; 26-22; 27-25; 28-27; 30-27

Již v sobotu 1. dubna je na programu třetí čtvrtfinálový duel, poprvé na palubovce Jičína. Utkání má výhoz netradičně ve 20:15 hodin a bude vysíláno přímým přenosem televizní stanice ČT Sport. Pokud by házenkáři Jičína zvítězili, vyzvou svého soupeře ve čtvrtému střetnutí v neděli 2. dubna od 18:00 hodin.