Safariběh ČSOB bude opět pomáhat

foto: Safari Park Dvůr Králové

TRUTNOVSKO – Přijďte si zazávodit do dvorského safari parku! Do diáře si už nyní můžete zapsat sobotu 1. dubna 2023, kdy bude odstartován další ročník oblíbeného Safariběhu ČSOB.

Účastníci Safariběhu ČSOB 2023 tentokrát podpoří záchranu bongů horských východních. Tyto půvabné antilopy ze svahů Mount Kenya a dalších hor východní Afriky chová safari park s velkými úspěchy už od roku 1974. Tehdy příšla do Podkrkonoší díky snahám Josefa Vágnera první skupinka těchto nádherných antilop. Od té doby se ve Dvoře Králové narodilo už bezkonkurenčních 105 mláďat.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Safari park se nově mnohem intenzivněji zapojuje do záchrany bongů horských přímo v Keni. Tam funguje docela nový projekt postupného vypouštění bongů horských do volnosti lesů Mount Kenya.


Bongo horský východní je jedna z největších antilop. Navzdory tomu zaujme velmi úzkým profilem těla – to je přizpůsobení pro pohyb v deštných lesích. Právě z boků zploštělé tělo a tvar rohů bongům pomáhá snižovat odpor při pohybu vegetací. Kontrastní zbarvení s pruhy bongům umožňuje se v pralese maskovat. Obě pohlaví mají spirálovitě zahnuté rohy. Na rozdíl od ostatních lesních antilop žijí ve stádech, která dosahovala počtu až 80 jedinců – tedy téměř tolik, kolik je dnes všech dospělých bongů horských východních v přírodě. Safari Park Dvůr Králové chová jeho východní poddruh, který se v posledních desítkách kusů vyskytuje už jen v okolí Mt. Kenya a NP Aberdare a je kriticky ohrožený. Chov bonga horského východního v lidské péči má obrovský ochranářský význam. V safari parku začal už v roce 1974, kdy přišla zvířata přímo z Keni. Transport byl zoologickou senzací. Už v roce 1975 se narodilo první mládě. To znamenalo i první mládě svého druhu v celém Československu.