Kedluben je skvělý nejen pro ty, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimum kalorií a mnoho výživných látek, včetně tolik potřebné vlákniny. Výhodou je jeho snadná stravitelnost, která se ještě zvýší tepelnou úpravou. Zpravidla jsme zvyklí konzumovat pouze jeho bulvu a listy hromadně vyhazujeme. V obchodech již bývá za tímto účelem u kedlubnů umístěn odpadkový koš. V tu chvíli se však dopouštíme velké chyby. Nejen že listy jsou jedlé, ale obsahují mnohem více vitamínů a minerálů než samotná hlíza. Podobný princip konzumace platí také například u mladé mrkvové nati či listů z ředkviček, případně listů z červené řepy.
Za stejné peníze více jídla
Kedlubny jsou obecně nejchutnější nepřerostlé, tedy když mají menší bulvy a čerstvé sytě zelené listy. Tehdy je v nich také nejvíce živin. Když je nevyhodíte, ale využijete v kuchyni, získáte další chutnou surovinu, za kterou neplatíte nic navíc. Naopak, za stejnou cenu připravíte mnohem více pokrmu, takže nakonec ušetříte.
Jak listy konzumovat
Mladé listy můžete použít jak v syrovém stavu, tak tepelně upravené. Najemno nakrájené listy se hodí do salátů nebo k posypání chleba s pomazánkou. V teplé kuchyni se zejména dříve používaly typicky k přípravě kedlubnového zelí. Vaše maminky či babičky, které byly zvyklé potravinami neplýtvat, určitě tento recept budou znát.
Kedlubnové zelí
Suroviny
1 velká cibule
2 větší kedlubny i s listím
1 větší brambor
1 klobáska nebo vývar z masa, bujón (není nezbytně nutné)
Sůl, pepř, cukr, ocet
Postup
Na oleji zpěníme do zlatova cibuli, a přidáme nakrájenou klobásku. Jakmile klobáska prolne s cibulí, vmícháme na kostičky nakrájené kedlubny. Po chvíli přisypeme kedlubnové listy nakrájené na tenké nudličky. Vše zamícháme, podlijeme vývarem a dusíme do změknutí. K zahuštění použijeme najemno nastrouhaný syrový brambor. (Pokud tento nestačí, můžeme klasicky zaprášit hladkou moukou.) Dle chuti okořeníme.
Podáváme jako hlavní chod, a to s masem (zejména pokud jsme nepoužili v receptu klobásku) a knedlíkem nebo brambory. Pokud jsme použili klobásku, kedlubnové zelí bohatě postačí samo o sobě s chlebem jako stačí jako samostatné jídlo s chlebem například jako večeře.
Dobrou chuť!
Může vás zajímat:
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Kde ho najdete a na co si dát pozor