Záhadné otisky nohou: Existovali snad lidé mnohem dříve, než se zatím uvažovalo?

Ilustrační obrázek. Zdroj: www.pixnio.com

Někdy naleznou archeologové zvláštní otisky nohou, a to po celém světě.

Kuriózní stopy

Mezi vikingskými kultovními místy Aggersborg a Fyrkat našli dánští archeologové na kamenné desce otisk bosé lidské nohy. Vedle ní pak byl otisk nohy ptáka. Mělo to snad něco symbolizovat? Ale to není vše. Na stejném kameni byl i nedefinovatelný otisk, který někteří označují jako otisk od boty astronauta ve skafandru. Právě kolem této stopy je pak v kruhu rozmístěno 11 bodů. Jde snad o vyobrazení planet či nějaké jiné značení? Nevíme.

Podobná kuriozita byla na lezena ve Fisher Canyon v americké Nevadě. Ve vrstvě, která obsahovala uhlí, narazili tentokráte geologové na otisk podrážky, na němž byl patrná i stopa švu. Stáří nálezu se odhaduje na 15 milionů let. Kdo tu stopu zanechal? Opět nevíme, ale těžko to byl člověk doby kamenné.

Kdo rozšlápl trilobita?

Tím výčet nekončí. Roku 1968 nalezl badatel William Meister u Antelope Springs v Utahu dva zkamenělé otisky bot, které byly asi 33 cm dlouhé a 11 cm široké. Průzkum ukázal, že tlak na patě byl větší a bota dokonce rozšlápla malého trilobita, což vylučuje náhodný posun vrstev – tak se totiž někteří badatelé snaží tyto stopy objasnit.

Trilobiti vymřeli před asi 350 miliony let. To dodává celé věci nádech opravdové zvláštnosti, teoreticky je podobný nález nemožný – jestliže zastáváme evoluční teorii.

Další odborníci podobné nálezy označují za podvrhy, avšak otisky lez kdykoliv znovu prověřit.

Další nálezy

Do stejné kategorie patří i další nálezy. Dokonce již v roce 1931 geolog dr. Wilbur Burroughs podal informaci o 250 milionů let starých zkamenělých otiscích, které objevil u Mount Vernon v Kentucky. Bylo jich dokonce deset.

A máme tu další objev – v roce 1922 hledal důlní inženýr a geolog John Reid v Nevadě zkameněliny a přitom narazil na zadní polovinu otisku boty. Na kameni byly opět patné i švy. Dokonce dopravil nález do New Yorku, aby se na to podívali odborníci z Amerického přírodovědného muzea. Ti se shodli na tom, že objekt pochází z éry vzdálené více než 213 milionů let. Vědec z Rockefellerova ústavu objekt mikroskopicky prozkoumal a došel k tomu, že se opravdu jedná o zkamenělý otisk nohy.

Někteří vědci dále podobné nálezy sveřepě odmítají, stejně jako fakt, že lidé mohli existovat mnohem dříve, než se zatím uvažovalo.

Obři?

Další zajímavé stopy jsou ty objevené v Paluxy-River u Glen Rose v Texasu. Záhadné jsou krom jiného tím, že mají obrovské rozměry a běží zčásti souběžně se stopami ještěra – ty jsou staré asi 140 milionů let. Opírají se snad indiánské pověsti o obrech podobných člověku o realitu?