Safari park představuje nové terárium s plazy severní Afriky

foto: Safari Park Dvůr Králové

TRUTNOVSKO – Severní Afrika, tak se jmenuje zbrusu nové terárium v předsálí pavilonu Vodní světy, které se právě otevřelo v Safari Parku Dvůr Králové. Návštěvníci v přírodně modelované pouštní expozici mohou obdivovat zřídka chované a vzácné plazy pouští a hor severu Afriky. Jde o nejteplejší místo safari parku s teplotami kolem 50 stupňů Celsia.

„V teráriu panuje mimořádně horké a suché klima s teplotami až k 50 stupňům a výrazným poklesem nočních teplot podobně jako v přírodě. Protože plazi přirozeně vyhledávají teplá místa, modelovali jsme takové zóny v blízkosti skla tak, aby si lidé mohli krásu jeho obyvatel užívat jako na dlani,“ vysvětluje zoolog Michal Podhrázský. Zatím je prostor domovem tří nepříliš často chovaných druhů plazů: želv tuniských, agam hardún a trnorepů zdobených.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Výběr druhů umožňuje, že zvířata plně využívají celý prostor terária od hluboké vrstvy písku, kde si vyhrabávají nory želvy a trnorepi, po nejvyšší skalní výchozy, na které obratně šplhají agamy,“ popisuje Michal Podhrázský. Odborníci umělé skály s ukrytými topnými kameny i silnými výbojkami modelovali podle obrázků skal v severoafrickém pohoří Atlas.

Terárium nyní kypí životem. „Obyvatelé si rozdělují teritoria a hojně spolu komunikují. Samec agamy hardún vylézá na skalní výchozy, typicky napíná hrdlo a pokyvuje hlavou, samec želvy tuniské zvědavě brázdí nové území a nezříká se šplhat i po velmi strmých stěnách a u trnorepů lze pozorovat bouřlivé námluvy a páření doprovázené kousáním a pronásledováním,“ doplňuje Michal Podhrázský.

Nebývale aktivní budou plazi ještě několik týdnů, pak se poněkud zklidní a budou si užívat nový prostorný domov. V expozici se – obdobně jako v severní Africe – budou také střídat období veder a většího chladu. „Tou dobou plazi upadnou do stavu klidu a terárium usne. Jakmile se pak teplota opět vrátí, propuknou k překotné aktivitě. Takové střídání je důležité pro nastartování reprodukce, v kterou doufáme,“ upozorňuje zoolog.

Chov druhů, které terárium obývají, je neobvyklý. Zaslouží přitom pozornost a chov je důležitý i z pohledu budoucnosti těchto zvířat. „Zejména želvy tuniské jsou častou obětí nelegálního obchodu a pašeráctví. V Tunisku je zcela běžné koupit mladá zvířata na nejednom trhu uprostřed turistických destinací. Jsou to přitom poměrně náročná. Zvířata, která turisté nelegálně pašují v zavazadlech z dovolenkových destinací, obvykle brzy umírají. Přírodní populace se ale nezvládají dost rychle zotavovat a želv tuniských ubývá,“ uzavírá Michal Podhrázský. Obdobná je situace dalších druhů i v jiných zemích. Takové nákupy jsou ilegální a nákupčím hrozí velké pokuty i další postihy.