Třicátý první ročník Folklorního festivalu Pardubice – Hradec Králové klepe na dveře

ilustrační foto

PARDUBICKO/KRÁLOVÉHRADECKO – Festival se uskuteční o víkendu 2. až 4. června 2023. Zahájení festivalu proběhne v pátek 2. června v 18 hodin ve společenském sále Radnice za přítomnosti primátorů obou měst. Bezprostředně poté se na Pernštýnském náměstí v Pardubicích rozběhne program Pernštýnské noci, v jejímž rámci se představí přední folklorní soubory Čech, Moravy, Slovenska a Srbska.

Opět po roce bude možné prožít nezapomenutelnou atmosféru společného veselí, zábavy a radosti v centru Pardubic. Na dvou pódiích na Pernštýnském náměstí uslyšíte písně a uvidíte tance a lidové zvyky v podání vybraných českých i zahraničních folklorních souborů. V prostorách Mázhausu proběhne komorní hudební pořad a v neposlední řadě ožije písněmi a tanci také Zámek pánů z pánů z Pernštejna. Cestou z náměstí na zámek budou na Příhrádku hrát folkové kapely. Pernštýnskou noc tradičně doplňuje také bohatý lidový jarmark.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V sobotu 3. června se program festivalu přesouvá do Hradce Králové do Žižkových sadů, kde od 14 hodin ovládnou pódium dětské soubory a poté se představí účinkující festivalu v hlavním programu Roztančené sady od 15 do 16 hodin. Zvláštností festivalu je pořad scénických forem. Představení nazvané Obchůzky a zvyky s muzikou i bez muziky se odehraje v Klicperově divadle od 16.30 hodin. V podvečer se festivalové dění přesune na Šrámkův statek do Piletic, kde se při programu Přijďte pobejt, aneb smyslů plný večer potkají festivaloví návštěvníci s účinkujícími folklorními soubory.

V neděli 4. června se v dopoledních hodinách uskuteční pořad Folklorní školička a v závěrečném pořadu festivalu Rozmlouvání se ještě jednou setkají festivaloví hosté a pardubické dětské soubory. Program začíná ve 14 hodin na nádvoří zámku v Pardubicích. Účinkují soubory Červánek Hradec Králové, Dupák Hradec Králové, Formani Slatiňany, Guadeamus VŠE Praha, Holoubek Pardubice, Kohoutek Chrudim, Kvítek Hradec Králové, KUD GIK Banat-Pionyr Zrenjanin – Srbsko, Lipka Pardubice, Marcipánek Pardubice, Perníček Pardubice, Radost Pardubice, Sejkorky Slatiňany, Veselá Partyja Boršice, Vrtek Opava, Zornička Zvolen – Slovensko.

Festival pořádá z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury, statutárního města Pardubice, statutárního města Hradec Králové, Pardubického kraje a Královéhradeckého kraje NIPOS, útvar ARTAMA, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a Mgr. Aleš Mokren – AGENTURA TRADICE.

Akce se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, primátora Pardubic Jana Nadrchala a primátorky Hradce Králové  Pavlíny Springerové.