České basketbalové lvice porazily už podruhé Britky

foto: Martin Fletcher

HRADEC KRÁLOVÉ – Den po vysokém vítězství nad Velkou Británií nastoupily české basketbalistky v přípravě na EuroBasket proti stejnému soupeři. Jen prostředí pražské haly Královka vyměnily za ikonickou halu na královéhradeckém Eliščině nábřeží.

Britky se od začátku snažily dát najevo, že dnes lvice nebudou mít cestu k vítězství tak jednoduchou jako včera, kdy je domácí v Praze naprosto přejely. Především v obraně utáhly šrouby. Lvice ale měly k dispozici Natálii Stoupalovou, která si pro sebe ukradla úvod utkání. Především díky ní dokázaly Češky držet krok.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Byly to lvice, kdo musel přidat v defenzivě. Ve chvíli, kdy se to povedl, vyšplhal se jejich náskok znovu na dvoucifernou hodnotu. Pomohly si rychlými protiútoky, ale také střelbou z delší vzdálenosti. Ta se však na včerejší hodnoty úspěšnosti ne a ne dostat. Po prostřídání sestavy české tempo hodně ovlivňovaly nepřesnosti.

Češky si proti zónové obraně soupeřek dokázaly vytvořit otevřené pozice, ale nedokázaly zamířit přesně. V důsledku toho se Britky pomalu začaly ve skóre přibližovat. Z ofenzivní letargie probudila lvice Tereza Vyoralová, která byla za první pětiminutovku druhé půle jedinou českou střelkyní. Proměnila čtyři trojky ze čtyř pokusů a především její zásluhou a dobrou obranou domácí získali až dvacetibodový náskok.

Žádná ze spoluhráček se k ní ale nepřidala, a tak svěřenkyně trenérky Ptáčkové musely spoléhat především na svou pevnou defenzivu. Ta fungovala poměrně spolehlivě. Obrovskou energií nutily Češky své soupeřky do hodně těžkých střel. Povolily až v posledních dvou minutách, kdy už bylo jasné, že také druhý vzájemný duel pro ně skončí dobře.

„Věděli jsme, že to bude dnes jiný zápas. Včera byla znát velká natěšenost celého týmu, některým hráčkám trochu dnes došly síly. Obě rozehrávačky byly včera excelentní, a i když makaly i dneska, tak bylo vidět, že ždímaly poslední síly. Byl to vybojovaný zápas, když se podívám na doskoky, tak máme víc, než soupeř a neřekla bych, že máme lepší somatotypy, takže tam jsme svedly statečný boj,“ komentovala zápas trenérka českého týmu, Romana Ptáčková.

ČeskoVelká Británie 66:48 (26:14 37:29 55:39)

Vyoralová 14, Stoupalová 12, Březinová 9, Čechová 7, Andělová 6, Voráčková 5, Paurová a Effangová po 4, Holešínská 3, Kopecká 2, Hamzová a Zeithammerová 0 – Winterburn a Wallace po 8, Fagbenle a McGarrachan po 7.

TH: 8/14 – 10/13, Trojky: 8 – 2, Doskoky: 43 – 38, Zisky: 12 – 10, Ztráty: 16 – 23, Asistence: 14 – 4, Fauly: 14 – 19.

Přípravu zakončí Češky příští týden, kdy ve středu vyzvou na Královce Slovensko od 18 hodin.