Rychlá zimní kaše z červené čočky a krup, která rovněž rychle zahřeje i zasytí

Foto: Rýdlová J.

V chladném počasí přivítáme rychlý a jednoduchý pokrm, který nás vnitřně zahřeje. Mezi takové patří čočková kaše s kroupami. Kombinace možná zní podivně, zejména proto, že kroupy jsme z našeho jídelníčku již před desetiletími vyřadili. A to ke své velké škodě. Mnozí mají jejich použití spojeno výhradně se zabíjačkou, s výrobou jelit a zabíjačkové polévky, tzv. prdelačky. Abychom je však v kuchyni použili, není nutné zabíjet pašíka, ani kohokoli jiného.

Neprávem opomíjené kroupy

Kroupy jsou obalů zbavená zrna obilovin, jako je oves, pšenice, ječmen, nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Jsou celozrnné, takže jejich součástí jsou klíčky a jsou bohaté na vlákninu, která se vyskytuje v horních vrstvách zrn. V minulosti byly kroupy jedním z hlavních pilířů stravování. Byly totiž relativně levné, bylo možné je dlouho skladovat, vařením nabyly a daly se připravit na mnoho způsobů. Navíc jejich základní příprava je velmi jednouchá a rychlá. Pravidelně se vařily v prostých domácnostech a tam, kde bylo potřeba nasytit více lidí, např. v sirotčincích nebo v armádě.

Ve 100 suchých krup je obsaženo přibližně 12 g bílkovin. Dále jsou kroupy bohaté na vitaminy skupiny B, vitamin E, železo, kyselina pantotenovou, kyselina listovou a další minerální látky. Kroupy se považují za potravinu pomáhající v prevenci civilizačních chorob, nemocí srdce a cév a také podporují činnost trávicího systému.

Kaše z červené čočky a krup

Suroviny

  • Červená čočka
  • Kroupy
  • Koření: sůl, pepř, kari, případně paprika (pálivá či sladká), kurkuma, čerstvý strouhaný zázvor

Postup

Připravíme si červenou čočku a kroupy v poměru 2:1 a zalejeme vodou. Vody by mělo být přibližně 3x více, protože zejména kroupy značně zvětší svůj objem. Osolíme, okořeníme a dáme vařit.

Čočku můžeme namočit na 15 minut, ale nemusíme. Červená čočka má oproti většině luštěnin tu výhodu, že ji před vařením není nutné namáčet. I tak se totiž uvaří poměrně rychle. A také se snadno rozvaří, což je výhoda, právě když vaříme kaši. (Pokud ji však namočíme, zjistíme, že voda pění. Je to dáno tím, že se uvolnily tzv. saponiny. Tyto látky pro nás nejsou žádoucí, rovněž ztěžují trávení. Vodu se  proto doporučuje slít a luštěninu v ní nevařit.)

Abychom vaření urychlili, můžeme použít tlakový hrnec. Po cca 15 minutách mírného varu jej odstavíme a opatrně otevřeme. Zkontrolujeme, zdali se čočka a kroupy alespoň částečně rozvařily (případně jestli jsme nedali příliš málo vody a nehrozí, že se pokrm připálí). Pokud ano, rozmícháme vše na kaši tyčovým mixérem a dochutíme kořením. Je-li kaše příliš hustá, zředíme vařící vodou a opět dobře promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem.

Česnek a zázvor proti nachlazení

Třený česnek přidáváme nejlépe do částečně vychladlé kaše, aby se zachovalo co nejvíce jeho účinných látek. Působí totiž jako přírodní antiseptikum (zabíjí viry, bakterie, plísně). V zimě se tedy určitě hodí, když nám posílí imunitu. Rovněž můžeme přidat malé množství čerstvého jemně strouhaného zázvoru, který vnitřně zahřívá a rovněž posiluje imunitu.