![maslo](https://novinykraje.cz/kralovehradecky/wp-content/uploads/sites/9/2024/11/maslo-1-678x381.jpg)
ČESKO – Předvánoční období je pro obchodníky vždy sezonou zvýšených tržeb. A také příležitostí, jak prodat prakticky cokoliv. Letos se však více než kdy dřív projevil také nepříjemný trend předvánočního zdražování potravin. Zejména máslo, vejce a čokoláda zdražily skokově a dle predikcí jejich ceny zdaleka nedosáhly svého stropu. A ano – částečně si za to můžeme my spotřebitelé sami. Paradoxně totiž čím je zboží dražší, tím více jej nakupujeme do zásoby…
Inflace a potraviny
Podle průběžných zpráv se české ekonomice začíná mírně dařit, a to zejména díky domácnostem. Ty totiž konečně začaly přece jen více utrácet a jejich výdaje vzrostly o více jak 2 % ve srovnání s předcházejícím rokem. Je to i proto, že se konečně podařilo zkrotit dvoucifernou inflaci, s níž se Česko potýkalo od počátku války na Ukrajině. Jenže pohled do regálů supermarketů tomu vlastně nijak nenasvědčuje. Mohlo by se zdát, že některé ceny jsou na dříve v podstatě nevídaných hodnotách. Tak jak je to tedy s inflací?
„Řekl bych, že inflace je plus minus pod kontrolou. Nedochází ke standardnímu zdražování. Ale právě kvůli cenám potravin nejspíš zase trošku vzroste. Pořád se ale budeme bavit o číslech okolo 3 %. V meziročním pohledu jsou ta čísla velmi nízká ve srovnání s obdobím energetické krize,“ vysvětlil ekonom Jan Bureš. Ovšem také dodal, že meziročně půjdou ceny potravin stále vzhůru – ale ani ne tak plošně, jako produkt od produktu. „Nějaký nový potravinový cenový šok tu nepozorujeme a ani nečekáme. Ceny zemědělské produkce a potravinářského průmyslu nasvědčují spíš jen lehkému růstu cen, ne skokovému a šokovému zdražování,“ ubezpečil.
Kdo za to může
Vysoké ceny některých produktů přitom Česko trápí již delší dobu. Mnozí se tak stále snaží hledat viníka, to se však nedaří. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) však nejsou problémy na straně zemědělců ani chovatelů, problém spatřuje spíš u potravinářů, zpracovatelů a obchodníků. „Za září máme nárůst průměrné ceny potravin v Česku o 0,6 procentního bodu, v říjnu to bylo 0,9 procentního bodu. U nás nenarůstá dramaticky cena potravin, ale jsou tu určité potraviny, které dramaticky zdražily. A já se stále ptám, jaké důvody jsou k tomuto skokovému zdražení,“ uvedl Výborný.
S Výborným pak souhlasí i agrární ekonom Tomáš Majer, dle jeho slov je zemědělců v Česku dost na to, aby si dokonale konkurovali. Navíc jejich podíl na ceně výsledného produktu je poměrně malý. „Čím postupuje produkt dál ke spotřebiteli, tím mohou další subjekty ceny šroubovat,“ dodal. Do jisté míry problémem je ale také spotřebitelské chování českých zákazníků. „Většina Čechů se chová tak, že když je cena másla vysoká, lidé mají strach, že by mohlo dojít nebo ještě zdražit. A tak nakupují o to víc, což cenu šroubuje ještě nahoru,“ popsal Majer. Na druhou stranu – aktuální průzkum nákupních nálad prokázal, že Češi se letos na Vánocích chystají šetřit, a to nejen na jídle, cukroví, ale i na dárcích.
Ať tak, či onak, všichni odborníci se shodují, že si budeme muset zvyknout na to, že ceny vybraných potravin se budou skokově měnit. Zároveň však podotýkají, že otázkou, jíž bychom se měli zabývat, je, proč v situaci, kdy dochází ke zdražení, je nakonec i v Německu vždy příslušné zboží levnější.