V prosinci to již s čerstvou zeleninou není žádná sláva. V obchodech je sice téměř celoročně poměrně široká nabídka zeleniny, její cena však šplhá nahoru, zatímco chuť a kvalita směřuje směrem zcela opačným. Nad obsahem vitamínů se díky umělým podmínkám pěstování a dlouhému importu raději nevyplatí ani přemýšlet. Co tedy kupovat?
Jak na zeleninu na podzim a v zimě
Rada je prostá. Držte se naší tradiční zeleniny – mrkev, celer, hlávkové zelí (bílé, červené), červená řepa, cibule… Obsah vitamínů je i u ní samozřejmě díky skladování nižší než v době sklizně. Na druhou stranu právě tyto druhy většinou ještě stále chutnají tak, jak by chutnat měly. (Právě jsem si donesla z obchodu hlávku šťavnatého a krásně křupavého zelí.) Navíc cena je při srovnání s jinou zeleninou velmi rozumná. Problém většinou je, že právě tato zelenina nám příliš nechutná. Mnohdy proto, že si s její úpravou v kuchyni nevíme rady. Syrové zelí totiž, na rozdíl od rajčete, bude k chlebu na večeři přikusovat jen málokdo, tedy kromě vašeho křečka či králíka.
Jak tedy třeba právě na zelí? Přinášíme dva rychlé recepty. U prvního vaříte zelí jen několik minut, u druhého nevaříte vůbec, ale použijete zelí syrové. Oba jsou rychlé a salátu bude hodně, navíc za velmi rozumnou cenu. A hlavně tělu dodají důležité živiny a potřebnou vlákninu.
Salát z vařeného zelí
Suroviny
- 1/2 menší hlávky syrového zelí
- Drcený kmín, pepř, sůl, cukr, ocet, olej, česnek, případně křen
Postup
Čerstvé syrové zelí nakrájíme (nakrouháme) na menší kousky, zalijeme vroucí vodou a necháme v hrnci cca 5 min podusit. Zelí mi mělo jemně změknout. Vodu slejeme, trochu si však necháme pro případ, že by se nám salát zdál příliš suchý. Zelí zakapeme olejem, osolíme a podle své vlastní libosti dochutíme. Česnek použijeme třený, křen najemno nastrouhaný (není však nutný). Pro lidi s citlivým trávením raději česnek či křen vynechat, případně použít jen minimální množství. Salát je výborný nejen jako příloha k hlavnímu jídlu, ale také jako večeře, např. s obloženým sendvičem. Pokud ho nesníme najednou, stačí jej zavřít do sklenice a uložit do lednice. Na druhý den bude ještě lepší, protože se jeho chuť uleží.
Salát z čerstvého zelí s rybou
Suroviny:
- Bílé zelí (polovina malé hlávky)
- Mrkev (2 až 3 kusy)
- Červená cibule (1 kus) – není nutná
- ½ až celé malé balení kořeněných ryb (např. matjesy) nakládaných v oleji
Postup
Zelí nakrájíme na kratší úzké proužky. Můžete použít také ostrou škrabku na zeleninu (má břit s malými ostrými zoubky). Mrkev nastrouháme na střední velikost. Přidáme nadrobno nakrájenou červenou cibulku, a nakonec vmícháme na malé kousky nakrájené nakládané ryby, a to včetně oleje a koření. Právě olej a koření dodá zelnému salátu tu správnou chuť. V obchodě se nejčastěji prodávají pod názvem rybí matjesy, rybářské řezy, rybí pepřenky atd. Množství jednotlivých ingrediencí je pouze orientační, upravte si je dle vlastní chuti. Salát je vhodný jako lehká večeře (pokud to nepřeženete s množstvím ryb a oleje) s kouskem čerstvého pečiva nebo chleba.
Dobrou chuť!