
Léto bez zmrzliny? Těžko si to představit. Sladká, ledově osvěžující a s nejrůznější příchutí. Zmrzlina patří k prázdninám stejně neodmyslitelně jako slunce a koupání. Jenže i tahle letní radost může mít svou stinnou stránku. Jak už to bývá, průmyslová výroba totiž zmrzlině na kvalitě nepřidá. Co vlastně obsahuje dnešní typická zmrzlina?
Kdybych na vlastní oči neviděla, nevěřila bych
Jako dítě jsem zmrzliny milovala. Ještě dnes se mi vybavuje jejich hutná lahodná chuť. (Nevím, jestli byly opravdu tak skvělé, nebo jestli je na vině nostalgie po dětství.) Pak jsem je ale postupně téměř přestala jíst. Přestaly mi totiž chutnat, a navíc mé citlivé trávení je bralo jen nerado na milost, což mě docela štvalo. Avšak jen do chvíle, kdy jsem na jednom koupališti prozřela a svým citlivým útrobám s vděčností poděkovala.
Přišli jsme tehdy poměrně brzy, takže jsem se zájmem sledovala, jak student-brigádník připravuje své ministanoviště na prodej zmrzliny. Vzal velký kbelík, do kterého nalil vodu. Myslela jsem, že se chystá vytírat podlahu. Když však popadl velký sáček a vyprázdnil jeho obsah v podobě světle růžového prášku do kbelíku, pochopila jsem, že úklid se konat nebude. Posléze popadl něco mezi obřím kuchyňským ponorným mixérem a tyčovým mixérem, kterým zedníci míchají maltu. Pečlivě míchal obsah prášku ve vodě a v kyblíku se začala vytvářet hustší růžová směs. Co následovalo pak, nevím, protože mi výhled zastínil poněkud korpulentní pár. Jisté však je, že po chvíli hoch zahájil prodej čerstvé jahodové zmrzliny ve svém stánku.
Zmrzliny našeho tisíciletí
Původně se zmrzliny vyráběly z plnotučného mléka a smetany a obsahovaly skutečné ovoce či čokoládu. Běžné zmrzliny 21. století mají u nás však toto složení jen zřídka. Zpravidla se jedná o mražené krémy, jejichž hlavní složkou jsou rostlinné tuky. Rostlinné tuky a oleje jsou totiž levnější než živočišné. Mražený základ se zpravidla místo skutečné ingredience dochutí potřebnou ochucovací složkou (např. glukózovo-fruktózový sirupem, který je plný jednoduchých cukrů). Dále se použijí stabilizátory, emulgátory, barviva a aromata (často syntetická). Výsledkem je lákavý vzhled, výrazná chuť a také příznivá cena.
Natěšenému dítěti budete jen stěží vysvětlovat, že by tyto „pochoutky“ nemělo jíst a možná docela stejně na tom budete s přesvědčováním sebe sama. Ostatně když se nebudete této mražené syntetice oddávat příliš často, nic se vám nestane. Pokud si ji však dopřáváte pravidelně, pak je dobré vědět, že se nejedná o ideální potravinu ani pro štíhlou linii, ani pro zdraví.
Nevýhody poctivých zmrzlin
Pokud byste měli zájem o poctivou zmrzlinu, pak udělejte v supermarketu raději čelem vzad. Budete muset pečlivě pátrat, a to nejlépe po prodejcích čerstvé zmrzliny v cukrárnách, kavárnách či výrobnách lahůdek. Počítejte však s tím, že zmrzlina z originálních ingrediencí, tedy smetany a čerstvého ovoce, pravé čokolády či vaječného koňaku bude mnohem dražší. Její barva nebude tak výrazná, protože bude postrádat umělá barviva. A pokud jste zvyklí konzumovat zejména průmyslově vyráběné potraviny, při jejichž výrobě se cukrem, solí a umělými ochucovadly nešetří, pak vám chuť pravé poctivé zmrzliny může připadat méně výrazná nebo dokonce mdlá.