Pomerančový srnčí hřbet. Dostupné suroviny, jednoduchá příprava, lahodná chuť

Foto: Rýdlová J.

Potřebujete upéct něco na zub, ale nemáte moc času? Náš pomerančový srnčí hřbet kombinuje snadno dostupné suroviny a jednoduchý postup. Navíc provoní váš domov příjemnou vůní pomeranče. Pokud použijete ozdobnou formu nebo recept doladíte polevou, vznikne atraktivní dobrota, kterou můžete bez obav servírovat třeba na oslavách.

Suroviny

  • ½ hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 100 g tuku (máslo, Hera)
  • ½ hrnku mléka
  • 1 ½ hrnku hladké mouky
  • 1 velký pomeranč
  • Špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Cca 50 g hořké čokolády, trocha rozinek/brusinek, slunečnicová/dýňová semínka atd. na dochucení

Postup

Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a zašlehej vejce jedno po druhém, dokud směs není světlá a nadýchaná. Správné vyšlehání je základem nadýchaného těsta. Přidejte jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Pak postupně přidávejte tekutiny a mouku, dokud se vše nespojí. Trochu mouky si nechejte na závěr, smíchejte ji s práškem do pečiva a vše vmíchejte do těsta jako poslední. Úplně nakonec vmíchejte do těsta čokoládu nalámanou na malé kousky, sušené ovoce a semínka. Těsto nalejte do formy na srnčí hřbet (dle materiálu zvažte její vytření tukem a vysypání hrubou moukou) a dejte do předehřáté trouby. Pečte na 180 °C cca 30 minut. Špejlí zkontrolujte, že těsto je řádně upečené.

Tipy

  • Semínka a sušené ovoce namočte na chvíli do vody, aby natáhla vlhkost, a byla v těstě vláčnější.
  • Pokud nechcete, aby semínka a sušené ovoce kleslo dolů, před vmícháním do těsta je obalte (prosypte) v troše hladké mouky. Mouka přilne k povrchu kousků a může jim pomoci neklesnout úplně dolů.
  • Formu vysypejte místo mouky kokosem, který povrch těsta jemně dochutí.
  • Srnčí hřbet ozdobte pomerančovou polevou (pozvednete chuťový zážitek, ale také obsah kalorií). Polevu připravíte smícháním 2–3 lžic jemně mletého cukru a 2–3 lžic pomerančové šťávy. Pro větší lesk můžete přidat 1 lžičku medu (javorového sirupu). Polevu lehce ohřej, např. v mikrovlnné troubě, aby se rozpustil cukr a zvýraznilo aroma. Pak jí potři upečený hřbet a nechej ztuhnout.

Přejeme radostné pečení a dobrou chuť!