Potřebujete upéct něco na zub, ale nemáte moc času? Náš pomerančový srnčí hřbet kombinuje snadno dostupné suroviny a jednoduchý postup. Navíc provoní váš domov příjemnou vůní pomeranče. Pokud použijete ozdobnou formu nebo recept doladíte polevou, vznikne atraktivní dobrota, kterou můžete bez obav servírovat třeba na oslavách.
Suroviny
- ½ hrnku cukru
- 2 vejce
- 100 g tuku (máslo, Hera)
- ½ hrnku mléka
- 1 ½ hrnku hladké mouky
- 1 velký pomeranč
- Špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Cca 50 g hořké čokolády, trocha rozinek/brusinek, slunečnicová/dýňová semínka atd. na dochucení
Postup
Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a zašlehej vejce jedno po druhém, dokud směs není světlá a nadýchaná. Správné vyšlehání je základem nadýchaného těsta. Přidejte jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Pak postupně přidávejte tekutiny a mouku, dokud se vše nespojí. Trochu mouky si nechejte na závěr, smíchejte ji s práškem do pečiva a vše vmíchejte do těsta jako poslední. Úplně nakonec vmíchejte do těsta čokoládu nalámanou na malé kousky, sušené ovoce a semínka. Těsto nalejte do formy na srnčí hřbet (dle materiálu zvažte její vytření tukem a vysypání hrubou moukou) a dejte do předehřáté trouby. Pečte na 180 °C cca 30 minut. Špejlí zkontrolujte, že těsto je řádně upečené.
Tipy
- Semínka a sušené ovoce namočte na chvíli do vody, aby natáhla vlhkost, a byla v těstě vláčnější.
- Pokud nechcete, aby semínka a sušené ovoce kleslo dolů, před vmícháním do těsta je obalte (prosypte) v troše hladké mouky. Mouka přilne k povrchu kousků a může jim pomoci neklesnout úplně dolů.
- Formu vysypejte místo mouky kokosem, který povrch těsta jemně dochutí.
- Srnčí hřbet ozdobte pomerančovou polevou (pozvednete chuťový zážitek, ale také obsah kalorií). Polevu připravíte smícháním 2–3 lžic jemně mletého cukru a 2–3 lžic pomerančové šťávy. Pro větší lesk můžete přidat 1 lžičku medu (javorového sirupu). Polevu lehce ohřej, např. v mikrovlnné troubě, aby se rozpustil cukr a zvýraznilo aroma. Pak jí potři upečený hřbet a nechej ztuhnout.
Přejeme radostné pečení a dobrou chuť!
