Galerie: Na rybníce s kachničkami, tak vypadal pravidelný lední výcvik hasičů

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ –  Díky přetrvávajícímu mrazivému počasí mohli moravskoslezští záchranáři absolvovat pravidelný výcvik na zamrzlých vodních plochách.

„Jednalo se o nácvik záchrany bruslařů a dalších osob pod nimž by se propadl nedostatečně silný led,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela s tím, že kupříkladu bílovečtí hasiči trénovali na Bílovecké přehradě. Jejich kolegové z Vítkova trénovali na vodní nádrži Balaton a novojičínští zase na Čerťáku u Kojetína.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Výcviky jsou si vždy podobné. „Trénují se pobyty a pohyby v ledové vodě a různé postupy záchrany topících se osob, například pouze hasičem, přivázaným k lanu, pak pomocí žebříku, záchranného pytlíku, hasičské hadice, páteřní desky a také pomocí nafukovacích záchranných saní.

Hasiči jsou při nácviku vybaveni moderními nepromokavými kombinézami, včetně záchranných vest a přileb. Před samotným výcvikem musí hasiči většinou vyřezávat otvor do ledu pomocí motorové pily. „Led na Balatonu u Vítkova měl minulý týden led tloušťku až 7
cm. Tento týden na Bílovecké přehradě to bylo přes 10 cm,“ dodal ještě Kůdela.

Následuje fotogalerie ledního výcviku hasičů, při kterém jim společnost dělá také vodní ptactvo, jak tomu bylo 25. ledna na Bílovecké přehradě.