Lidem v Bohumíně jsou stále k dispozici finance na kotlíkové dotace

BOHUMÍN – Už jen osm měsíců schází do zákazu používání starých kotlů. V Bohumíně jsou přesto ještě desítky domácností, které s výměnou otálejí.

Město přitom těm, kteří loni zareagovali na třetí vlnu kotlíkových dotací a byli v ní úspěšní, nabízí bezúročnou půjčku až do výše 200 tisíc korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva v neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Z našich průzkumů vyplývá, že desítky obyvatel rodinných domů čekají s výměnou na poslední chvíli. Zákaz provozu zastaralých kotlů se přitom blíží, lidem už nezbývá příliš mnoho času. Nové ekologické zdroje vytápění musí uvést do provozu už v září letošního roku,“ připomněl starosta Bohumína Petr Vícha.

Ve třetí vlně kotlíkových dotací uspělo 153 obyvatel Bohumína, bezúročné půjčky od města na předfinancování výměny kotle už využila téměř polovina z nich. „Od Státního fondu životního prostředí jsme na tyto účely obdrželi přes 16 milionů korun, dosud jsme z této částky půjčili sedm milionů korun,“ potvrdil Vícha.

Přestože ne všichni zájemci projevili podle předběžného průzkumu z roku 2019 o bezúročnou půjčku zájem, situace se za poslední tři roky mohla v mnoha domácnostech vyvinout jinak, než lidé plánovali.

“Stále nám zbývá devět milionů korun, které můžeme zájemcům podle stanovených podmínek půjčovat,“ dodal starosta s tím, že na splacení půjčky mají lidé tři roky.