Konec bláta v Karviné! Jezero v parku Boženy Němcové bude koupací

KARVINÁ – Ve slezském okresním městě Karviné začala dlouho očekávaná akce v parku Boženy Němcové. Jejím hlavní středobodem je odbahnění a revitalizace místního jezera. Po dokončení si město od projektu slibuje, že jezero bude vhodné ke koupání.

„Jezero a jeho bezprostřední okolí se promění během následujících třech let. Lidé se mohou těšit na nové relaxační zóny, ale také díky odbahnění bude jezero opět vhodné ke koupání,“ potvrdil plány města jeho mluvčí, Lukáš Hudeček.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Již nyní se v parku kácí některé dřeviny, což potrvá do března letošního roku. Další kácení proběhne ještě na podzim 2022 a na jaře 2023. Tím se jezero lépe zpřístupní lidem a zároveň nebude docházet ke znečištění vody spadaným listím. Pokácené stromy budou během realizace úprav nahrazeny rozsáhlou výsadbou jiných dřevin, kterých by mělo být až 2000 kusů.

„V rámci akce budou provedeny úpravy břehů jezera. Dojde i ke zvětšení plochy jednoho z ostrovů, u něhož budou nově instalována dvě mola. Další ostrov se propojí lávkou s břehem. Jezero bude letos v srpnu vyčištěno od nahromaděných sedimentů, které se léta ukládaly na jeho dně,“ říká primátor Karviné, Jan Wolf.

Kolem vodní plochy bude vybudována také nová stezka pro pěší s odpočivadly, která doplní mobiliář v podobě dřevěných laviček, stojanů na kola a podobně.