Stromy padají na auta, vítr odnáší kusy střech, hasiči jsou v pohotovosti

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Přes stovku výjezdů mají za sebou moravskoslezští hasiči kvůli povětrnostním vlivům. Silné nárazy chladného vzduchu proudícího nad území kraje od severozápadu vyvrátily stromy a odnáší střechy domů.

„Moravskoslezští hasiči vyjeli od večera 16. února více než 100 krát. Šlo především o odstraňování spadlých stromů, v menší míře opravování plechových střešních krytin. Tyto události si zatím nevyžádaly žádné zranění ani větší škody,“ popisuje pohotovost svých kolegů mluvčí HZS MSK, Petr Kůdela.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vyvrácené stromy ležely hlavně na silnicích, chodnících a dalších veřejných prostorách. Některé se převrátily i na zdi budov či elektrické dráty. Dva stromy spadly také na zaparkovaná auta.

Třicítku výjezdů za sebou mají v okresech Karviná, Frýdek-Místek a Ostrava-město. O deset méně výjezdů pak absolvovali hasiči v okrese Nový Jičín. O trošku méně vítr řádil na Bruntálsku /12/ a v Opavě /4/ s tím, že poryvy větru kulminovaly během čtvrtečního dopoedne.

Například v Ostravě-Svinově museli hasiči-lezci provizorně opravit část plechové střechy třípatrového obytného domu za pomocí lezecké techniky.

V Bílovci zase hrozilo, že na místním hřbitově spadne 20metrový listnatý strom na tamní smuteční síň. „Hasiči museli na místě strom odtáhnout za pomocí navijáku a skácet jej motorovou pilu,“ doplnil ještě Kůdela.