Volný prodej kořalky vedl v Ostravě k bojům mezi hospodskými a obchodníky

OSTRAVA – K blížícímu se datu 2. března se váže jedna, ne právě veselá, ostravská historická událost. Umožnění volného prodeje alkoholu totiž vyvolalo v roce 1905 líté boje a nevraživost mezi hospodskými a obchodníky.

Jako příčinu nepokojů uvádí historici z města Ostravy změnu zákona, který nově umožnil prodávat alkohol v uzavřených a zapečetěných lahvích přímo v obchodech. Postupně tak v Ostravě přibývaly obchody, které alkohol prodávaly. Nesměl se ale konzumovat přímo v prodejně.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kromě toho, že po celém kraji začalo okamžitě bujet domácí pijáctví, bylo možné na ostravských ulicích denně spatřit občany, kteří svoji právě zakoupenou lahev vyprazdňují přímo před krámem. „Mezi pouliční pijany patřili zejména námezdní dělníci, kteří do Ostravy přijeli za prací,“ uvedli ostravští historici.

Co však ale vadilo hospodským byla skutečnost, že někteří prodejci v rozporu se zákonem dovolovali popíjení přímo v obchodě.

„Hostinští  v tom samozřejmě viděli poškozování své živnosti a žárlivě pohlíželi na takové obchodníky,“ uvedli dále ostravští historici s tím, že právě 2. března 1905 situace v Ostravě eskalovala v občanskou nevraživost.