Frenštát pomáhá Ukrajincům, využijí i dotaci na opravu krizového bydlení

FRENŠTÁT p. RADHOŠTĚM – O dotaci státu na rekonstrukci bytu pro Ukrajince žádá radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm. Čerpání umožňuje program Ukrajina, který má pod sebou Ministerstvo pro místní rozvoj.

Město následně použije zrekonstruovaný byt jako rozšíření kapacity nouzového ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny. „Jedná se o byt v domě na ulici Dolní o velikosti 2+1. Předpokládané náklady na jeho rekonstrukci jsou odhadovány ve výši cca 140 tis. Kč bez DPH,“ sdělila mluvčí města, Iva Vašendová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Samotná rekonstrukce bytu už probíhá, konkrétně se teď pracuje na obnově koupelny, elektroinstalace, omítek, výmalby. Plánovaná je také výměna kuchyňské linky, včetně sporáku.

Rekonstrukce bytu by měla být hotova zhruba v polovině června. „Kapacita nabídne krizové bydlení početnější rodině. Po pominutí uprchlické krize bude byt nadále sloužit jako nájemní,“ uvedla Jana Prášková, vedoucí odboru sociálních věcí úřadu Frenštát pod Radhoštěm.

Rada města schválila už v březnu, že vyčlení v souvislosti s ukrajinskou uprchlickou krizí čtyři byty z městského bytového fondu. „Jedná se o tři běžné malometrážní byty 1+1 v bytových domech na ulici Markova, Nádražní, Rožnovská a jeden byt 1+1 v domě s pečovatelskou službou na ulici Rožnovská.

V současné době jsou již dva krizové byty obsazeny, zbývající budou obsazeny v nejbližších dnech. Všechny tyto krizové byty jsou zařazeny do systému, v němž si město může a bude žádat o kompenzace nákladů na bydlení.