78 miliónů je rozděleno do krajských škol na pokročilé technologie

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – S cílem zkvalitnit výuku na základních a středních školách se v Moravskoslezském kraji rozdělovalo 78,3 miliónů korun. Ty jsou určeny na nákup pokročilých digitálních technologií.

Peníze dostanou základní a střední školy v Moravskoslezském kraji na digitální učební pomůcky. Prostředky pochází z evropských peněz, které mezi vzdělávací organizace rozdělil kraj. Ten si od tohoto kroku slibuje rozvoj informatického myšlení žáků.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Pokročilé učební pomůcky si budou moci pořídit školy, které už vyučují, nebo od nového školního roku budou vyučovat, podle nového rámcového vzdělávacího programu, ve kterém Ministerstvo školství využívání moderních technologií posiluje,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová s tím, že na finance dosáhlo 28 škol zřizovaných krajem a 251 škol zřizovaných obcemi v moravskoslezském regionu.

„Školy peníze využijí třeba na pořízení rozšířené a virtuální reality, 3D tiskáren, 3D per, nebo geolokační techniky. Nakoupit mohou i badatelskou techniku, jako jsou čidla a mikroskopy, nebo robotické a programovatelné učební pomůcky,“ uvedl školský námětek hejtmana, Stanislav Folwarczny.

Program podporuje také žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. V praxi si tak mohou školy z dotace pořídit pomůcky pro alternativní ovládání počítače, software pro rozpoznávání hlasu, zvětšování obrazu na displeji, nebo automatické čtení textu.

„Rozvoj informatického myšlení žáků a jejich digitálních kompetencí považuji za velmi důležité a je dobře, že nákup digitálních technologií ve školách Evropská unie tak významně podpořila. Věřím, že se bude tento program opakovat, aby se do něj mohly brzy zapojit i další školy v regionu,“ uzavřel náměstek Folwarczny.