Zdravotničtí záchranáři měli ve Frýdku-Místku velké dvoudenní cvičení

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Dvoudenní cvičení moravskoslezských záchranářů se konalo 7. a 8. června ve Frýdku-Místku. Metodického tréninku se zúčastnilo okolo 250 profesionálních zdravotnických záchranářů.

Oba dny bylo do výcviku zapojeno vždy 24 zásahových posádek. Ty tvořily týmy záchranné služby, operátorů, organizátorů, instruktorů a lektorů vzdělávacího a výcvikového střediska. „Akce se účastnili také desítky figurantů a zdravotnických interventů:“ popisuje akci mluvčí ZZS MSK, Lukáš Humpl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Posádky trénovaly souběžně na čtyřech stanovištích, kde řešily události mimořádného charakteru. Mezi úkoly patřilo zajistit přednemocniční neodkladnou péči o pacienty, roztřídit zraněné a zemřelé, ale také nácvik spolupráce se členy dalších složek integrovaného záchranného systému.

Operátoři telefonického střediska nacvičovali mimo jiné organizaci a řízení jednotlivých událostí. Patří mezi ně třeba vážná dopravní nehoda, požár výškové budovy, skupina dětí postižena kolapsy na letním táboře a zásah při útoku aktivního střelce.

„Školitelé a figuranti připravovali jednotlivá stanoviště už od ranních hodin. Posádky záchranářů přijížděly v poledne,“ doplnil informaci Humpl.

Jako první přišlo vždy na řadu metodické zaměstnání, po něm následovala modelová ukázka vedená instruktory střediska. Posledním bodem pak bylo samotné praktikování situace na jednotlivých stanovištích a závěrečné vyhodnocení.

Nácvik mimořádných událostí je, podle mluvčího Humpla, velmi náročný na pečlivou přípravu i realizaci. Pro záchranáře však znamená cennou zkušenost a možnost připravit se na efektivní zvládnutí skutečných situací, s nimiž jsou ve své praxi konfrontováni.