Malby na zdi kolem Bazalů nebudou náhodné. Vzešly z výtvarné soutěže

OSTRAVA – Město Ostrava zná vítěze mezinárodní výtvarné soutěže Mural Bazaly. Na opěrné zdi kolem slavného ostravského fotbalového stadionu o ploše takřka 1000 m² vznikne originální dílo Jana Bogyho Lörincze.

Do soutěže se přihlásilo se svými návrhy celkem 11 autorů. Hlavním tématem zadání byla transformace města Ostravy, Moravskoslezského kraje a připomenutí nejznámějšího ostravského sportovního klubu FC Baník, který je neodmyslitelně spjat se stadionem Bazaly. Právě tento stadion v letošním roce slaví 100. výročí existence.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Autor počítá při realizaci s použitím pigmentu, který bude vytvořen ze stavebního odpadu a odpadů z těžby nerostů v blízkosti dané lokality. S tímto jedinečným procesem budou seznámeni i studenti uměleckých škol formou workshopu.

Soutěž vyhlásilo statutární město Ostrava společně s Moravskoslezským krajem, který je majitelem zdi a následně realizaci díla zadá autorovi vítězného návrhu.

V porotě zasedli tři zástupci odborné veřejnosti. Konkrétně výtvarník a vysokoškolský pedagog Jiří Surůvka, pak historička umění a proděkanka Ostravské univerzity Daniela Rywiková. Třetím členem odborné poroty byla novinářka a kurátorka Alexandra Kroliková.

Dále v porotě figurovali zástupci obou zadavatelů, a to náměstkyně primátora Ostravy, Kateřina Šebestová. Spolu s ní díla hodnotil a vybíral také Jakub Unucka, coby náměstek hejtmana kraje.