Nejstarší kostel v Bohumíně požehnaný Janem Pavlem II. čekají opravy

BOHUMÍN – Nejstarší kulturní památku na území města, kterou je kostel Narození Panny Marie, čeká rozsáhlá oprava. Bohumínskou farnost oprava přijde na dva miliony korun. Částkou 400 tisíc přispěje na obnovu vnějšího pláště kostela i město Bohumín. Milionem a půl zafinancuje opravy také Moravskoslezský kraj.

„Péče o historické budovy je náročná. Proto pravidelně přispíváme z rozpočtu města na opravy i církevním organizacím,“ potvrdil informaci starosta Bohumína, Petr Vícha. Ten také dodal, že kostel Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně obnovu potřebuje už na první pohled.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle vyjádření správce kostela je fasáda v havarijním stavu, ke kterému došlo vlivem povětrnostních podmínek. Severní strana je pokryta plísní, v nejhorším stavu je pak věž. Rekonstrukce vnější části kostela bude zahrnovat také opravu a nátěr ciferníků hodin, rámů oken a žaluzií.

Kostel Narození Panny Marie je nejstarší kulturní památkou na území města. Jeho historie se začala psát na přelomu 12. a 13. století. Dnešní podobu získal rozsáhlou rekonstrukcí v letech 1910 až 1911.

V kostele se nachází milostný obraz Panny Marie Růžencové Staro-bohumínské, který prý dokáže léčit. Lidé se u něj modlí za uzdravení. Dvěma pozlaceným korunkám na obraze požehnal v roce 2004 i tehdejší papež Jan Pavel II.

Foto/MěBo/Fasáda kostela je pokrytá plísní