Přes 100 úrazů řešili záchranáři na Moravě a ve Slezsku za jediný víkendový den

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Záchranáři v kraji ošetřili za pouhý jediný den během posledního víkendu přes stovku zraněných. Tímto sledovaným dnem je sobota 16. července.

„Napříč všemi okresy vyjížděly během soboty zdravotnické týmy k více než stovce případů v Moravskoslezském kraji. Ve třech z nich spěchal kromě pozemních zásahových prostředků na pomoc také ostravský vrtulník LZS,“ oznámil mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zajímavé je také to, že čtvrtina případů se odehrála doma. „Šlo často o prosté pády osob v seniorském věku, a to při běžných činnostech. Kromě toho bylo nutno ošetřit čtyři děti, které si v domácím prostředí přivodily úraz při hře, například pádem na těleso ústředního topení, či ze schodů,“ dodal Humpl.

U většiny případů došlo k poraněním venku, na ulici, nebo přírodním terénu. Ke dvěma desítkám přitom došlo pod vlivem alkoholu. Mezi příčiny nehod patřily v devíti případech úrazy cyklistů, nehody při sportu jako je fotbal, bruslení, motokros.

Nechyběly ale ani úrazy při práci, konkrétně pořezání pilou, rozbrušovačkou, sekačkou, nebo popálení při pálení klestí. Jeden člověk také spadl z lešení. Záchranáři také ošetřovali pokousání psem.

Mezi neobvyklé případy pak patří pád stánku s občerstvením na jednu ženu během veřejné akce. Sedm osob utrpělo poranění přímo v restauračních zařízeních, dalších jedenáct pak při napadení jinou osobou, i zde často za spolu účasti alkoholu. Zdravotníci vyjížděli také k desítce lidí s prostou avšak těžkou, intoxikací alkoholem.