Velký ostravský obvod bude mít nejmodernější tramvajovou trať

OSTRAVA – Dohromady 1 626 metrů tramvajových kolejí mezi křižovatkami ulic 17. listopadu a Martinovská se modernizuje. V tramvajovém pásu zmizí starý známý kolejový rošt, který bude nahrazen zatravněným systémem pevné jízdní dráhy. Rekonstrukce přinese lidem dočasná prázdninová omezení v červenci a srpnu.

Lidé po dokončení pocítí znatelné snížení hluku i vibrací z tramvajové dopravy. Dopravní podnik Ostrava zajistí rovněž rekonstrukci tří přilehlých zastávek, konkrétně Telekomunikační škola, Poruba Vozovna a VŠB­TUO.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Tato trať představuje klíčovou spojnici mezi Porubou a dalšími ostravskými částmi. Podobný koncept, již nějakou dobu funguje na tramvajových tratích v ulici Výškovická. Kromě vyššího dopravního komfortu přináší systém ekonomickou výhodu, protože nevyžaduje tak častou údržbu.

„Akce je zásadním plusem pro ostravskou tramvajovou dopravu. Všichni se můžeme těšit na méně hluku a méně otřesů. Inovace zásadně zvýší pohodlí při cestování městskou hromadnou dopravou i život lidem v okolní zástavbě,“ sdělil dopravní náměstek ostravského primátora, Miroslav Svozil.

Nástupiště zastávek budou osazena novým mobiliářem ve standardu města Ostrava, obdobně jako na zastávce Kotva nebo Důl Jindřich. Nově zrekonstruovaná nástupiště cestujícím nabídnou kombinaci hned několika prvků bezpečnosti, a to bezbariérový nástup do tramvají, osvětlení nástupní hrany a zábradlí v zastávkách.

Rekonstrukce s sebou nese dočasná prázdninová omezení

Po celý červenec a srpen si modernizační práce vyžádají určité dopravní nepohodlí, dvouměsíční čekání však za výsledek rozhodně bude stát.

Dojde k úpravě tras linek č. 3, 4, 7, 8, 11, 12, 17, 18, 26, 43, 46 a 59. Všechny tramvajové spoje budou ve směru do Poruby odkloněny do Martinova. Cestující přestoupí na zastávce Třebovická. Ve vyloučených úsecích bude zavedena náhradní autobusová doprava. Přes týden v intervalu 3 minuty (ve špičce) a 5 minut (mimo špičku). Provoz linky č. 5 zajistí náhradní autobusovou doprava „NAD5“.

Pro osobní dopravu bude omezený průjezd křižovatkami Opavská – Martinovská – Francouzská, Opavská -17. listopadu a Opavská – Sokolovská, kde mimo MHD nebude možný průjezd mezi Sokolovskou a Porubskou. Průjezd po ul. Opavské bude sveden do jednoho jízdního pruhu, jízdní pruh přilehlý trati bude uzavřen. Podrobnosti najdou cestující na webu DPO.