Vážná nehoda autobusu 715 na Třinecku dala hasičům pořádně zabrat

TŘINEC – Náročné vyprošťování elektro-busu z příkopu na Třinecku, včetně záchrany tří osob z útrob vozu, si vyžádalo pomoc specilní techniky.

Linkový autobus čísl 715 havaroval na okraji obce Vendryně v sobotu 6. srpna před polednem. Po nehodě skončil nebezpečně nakloněný v příkopu. Jako první věc bylo nutné autobus  stabilizovat a vyprostit z něj tři osoby, které se ocitly v horizontální poloze. Dva lidé poté skončili v nemocnici.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Do Vendryně postupně přijely tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, dále pak Tatra 815, vyprošťovací speciál MB Actros Bizon a kontejnerová mobilní dílna.

Hasiči museli před vyproštěním osob provizorně stabilizovali silně nakloněný autobus pomocí nastavovacích žebříků, po vyproštění vyměnili žebříky za lanové navijáky a stabilizační tyče.

Vyprošťování se dokonce obešlo, díky profesionalitě hasičů, bez dodatečných škod na vozidle. Hasičům ale zabralo několik hodin a na místě pracovali až do sobotního večera.

„Zásah komplikoval fakt, že autobus měl těžké baterie na střeše a po celou dobu vyprošťování hrozil jeho pád. Neměl žádné kotvící body a konstrukci k použití vyprošťovacích popruhů. Navíc jeho přední a zadní kovová oka, která mají napomoci snazšímu vyproštění, se hned zpočátku utrhla,“ popsal komplikace mluvčí HZS MSK, Petr Kůdela.

Autobus se podařilo dostat na silnici teprve v sobotu večer. Podle velitele zásahu se jedná o první elektrický autobus, kteří hasiči v okrese Frýdek-Místek vyprošťovali z příkopu.