Konec uhlí v Ostravě: Těžní věž František v Přívoze šla k zemi už před 24 lety

OSTRAVA – Ve druhé polovině srpna uběhne už 24 let od okamžiku, kdy demoliční četa podniku OKD, a.s. srovnala se zemí těžní věž jámy, která v době svého vzniku roku 1852 dostala jméno František.

Psal se den 19. srpna 1998 a v Ostravě – Přívoze se sešli důlní specialisté, aby zbourali jednu z připomínek na nedávno ukončenou těžbu v Ostravě. Původní důlní jáma František, později přejmenovaná na Důl generál Svoboda, Důl Vítězný únor a po revoluci Důl Odra, byla vysoká 41 metrů a vážila 120 tun.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Černouhelný hlubinný důl František založilo v roce 1852 Těžířstvo bratří Kleinů. Jméno důl dostal po jednom ze zakladatelů. Roku 1855 odkoupila důl společnost Severní dráha Ferdinandova, jejímž hlavním investorem byl Salomon Mayer Rothschild.

Po znárodnění v roce 1945 přešel důl pod národní podnik Ostravsko-karvinské doly. V době demolice věže se v dole už 4 roky netěžilo. Symbolický poslední vozík uhlí z dolu vyjel 30. června 1994. Tímto dnem také skončila těžba v celé hornické Ostravě.