Ráj nejen vodních lyžařů: V Těrlicku se po 11 letech dočkají cyklostezky kolem přehrady

KARVINSKO / TĚŠÍNSKO / FRÝDECKO-MÍSTECKO / Nadšencům pro jízdu na kole i dalším „kolečkovým“ sportovcům se teď blýská na lepší časy. Po náročných vyjednáváních totiž v Těrlicku dostali povolení vybudovat cyklostezku okolo místní přehrady.

Místnímu obecnímu úřadu zabralo jedenáct let, než vyřídili všechna povolení a dokumentaci. Ke zprovoznění okruhu v délce 12 kilometrů by mělo dojít zhruba za další čtyři roky. Nejen u sportovců oblíbená rekreační lokalita se díky tomu stane zase o něco atraktivnější.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Co na vyřizování trvalo tak dlouho

Starosta Těrlicka Martin Polášek popisuje jako jednu z nejsložitějších záležitostí získání povolení od 560 vlastníků pozemků a staveb, které na dvanáctikilometrové stezce leží. Jak sám konstatoval, papírová dokumentace k povolením váží možná přes dva metráky.

Kdo stezku vybuduje

Dalším krokem je teď vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele cyklostezky. „Firmy musí splňovat nelehké zákonné podmínky. Tahle cyklotrasa je s mírnou nadsázkou něco jako menší dálnice,“ popsal s úsměvem starosta s tím, že optimistická představa je začít stavět už na jaře 2023.

Předpokládá se, že financování projektu cyklotrasy okolo vodní nádrže Těrlicko pokryje ze tří čtvrtin dotační projekt kraje. Dotace původně měla pokrýt celou stavbu, ale kvůli letitým průtahům určená částka 166 miliónů korun už nebude na celou trasu stačit.

První etapa stavy by měla začít u hotelu Fridrich směrem na Albrechtice. Na okruhu jsou plánovány dva pruhy jízdní stezky, plus chodník pro pěší.