Útoky vlků na stáda řeší Moravskoslezský kraj. Pro chovatele má 3,5 miliónu korun

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Útoky vlků na stáda chovných zvířat v kraji jsou v posledních 3 letech stále četnější. Po dlouhých měsících strachu obyvatel a složitých vyjednáváních, se teď konečně hnuly ledy. Situaci totiž začíná řešit vedení Moravskoslezského kraje.

Na podpora chovatelů ovcí nebo koz moravskoslezského regionu v oblastech s výskytem vlka obecného kraj vyčlenil 3,5 miliónů korun. „Kraj přispěje 41 drobným chovatelům z oblastí, kde jsou útoky vlka nejpočetnější,“ sdělila mluvčí kraje, Nikola Birklenová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mezi postižené lokality patří zejména Jablunkovsko, Krnov, Nový Jičín. Příspěvek má pomoci chovatelům zlepšit ochranu stád a snížit škody na hospodářských zvířatech.

„Přírůstek populace vlka je z hlediska ochrany přírody a zachování živočišného druhu dobrá zpráva. Návrat vlka ale začal komplikovat život farmářům a chovatelům, proto jim chceme pomoci,“ vysvětlila krajská radní Zdenka Němečková Crkvenjaš s tím, že Moravskoslezský kraj se problematikou útoků vlka zabýval už delší dobu. Právě proto vznikl dotační program na ochranu stád.

Příspěvek by měl sloužit k prevenci a ochraně, aby si vlci nezvykli k lidem chodit pro snadno dostupnou potravu. Oprava a údržba ohrad, mobilní ohradníky, noční ochrana, to vše si farmáři si z krajských peněz budou moci pořídit, a to včetně pasteveckého psa.

Moravskoslezská kraj už vyzval Ministerstvo životního prostředí, aby bylo urychleno vydání potřebných strategických dokumentů a výjimek, díky kterým bude moci směrem k farmářům snadněji postupovat.

„Krajský úřad v průběhu letošního léta obdržel také tři žádosti o udělení výjimky k eliminaci vlka. Aktuálně v této věci probíhají správní řízení, po dobu jejich trvání není možné veřejnost informovat o detailech z jednání,“ uvedla závěrem Crkvenjaš.