Do kontrol hranic se Slovenskem se zapojila i Armáda České republiky

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Kontroly na vnitřních hranicích mezi Českem a Slovenskem pokračují. Do chránění naší země jsou zapojeni  jak čeští profesionální vojáci, tak muži v aktivní záloze.

Kontroly vláda původně zavedla od 29. září s tím, že potrvají alespoň deset dní. Poté však politici dospěli názoru, že se v kontrolách bude pokračovat. Důvodem jsou nepřestávající konflikty na hranicích, kdy dochází denně k záchytu převaděčů. Ti do naší země dovážejí nelegální migranty, kterých bylo od zavedení kontrol odhaleno bezmála 2 tisíce.

 Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Armáda České republiky vyslala do pohotovosti na hranice 320 vojáků, včetně těch v záloze. „Vždy připraveni! Našim úkolem je obrana země. Dnes jsme se zapojili do ochrany vnitřních hranic ČR se Slovenskem. Budeme nasazeni ve společných hlídkách s policií, celníky a záložáky,“ uvedla AČR na svém Twitteru 9. října.

Kontroly budou probíhat do 28. října. Záložníci jsou do podobné akce v České republice nasazeni poprvé. Jejich dvoudenní příprava probíhala už na konci srpna.

Hranice není nadále možné překročit jinde, než na střežených přechodech. Pokud lidé opatření poruší, mohou dostat ve správním řízení pokutu až do výše 50.000 korun. Výjimku z opatření by měli mít nadále zemědělci, lesníci, myslivci a rybáři, kteří v bezprostředním příhraničí pracují.