V Ostravě se kvůli průmyslu umírá o 2 roky dřív. Aktivisté raději zablokovali koksovnu

OSTRAVA – Více než stovka aktivistů a aktivistek iniciativy Limity jsme my dne 8. října zablokovala provoz znečišťující koksovny Svoboda v Ostravě – Přívoze. Koksárenský provoz se nachází vzdušnou čarou jen 2 kilometry od centra města a pouhé stovky metrů od nejbližších obytných městských částí.

První skupina aktivistů obsadila vchod areálu koksovny. Druhá skupina vylezla na nákladiště koksu, čímž došlo k zablokování vývozu koksu z areálu koksovny!

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Tématu sobotní blokády podniku se kromě Česka věnovali i v zahraničí. Zprávy o tom, že Ostravané umírají o 2 roky dříve než je standard ve zbytku ČR, přineslo třeba slovenské Rádio FM.

„Koksovna je starý fosilní křáp, který Ostravě zbytečně kazí ovzduší a lidé se kvůli němu stěhují pryč,“ uvedli aktivisté na svých informačních kanálech s tím, že jejich vizí je, aby provoz koksovny byl ukončen.

Podle aktivistů je jednou z příčin blokády právě této koksovny fakt, že po útlumu těžby v moravskoslezském regionu se černé uhlí do koksovny dováží ze zahraničí. Ani vyrobený koks pak v regionu nezůstává, ale je vyvážen do USA.

Problematický je při výrobě koksu hlavně benzoapyren. Jedná se o silně karcinogenní látku. „V Přívoze jsem před 11 lety žila. Denně jsem byla sužována smogem a špatně se mi dýchalo. V roce 2011 jsem dostala akutní leukémii a jen díky velkému úsilí lékařů jsem se z nemoci vyléčila. Že na vině může být i vliv nedaleké koksovny, chemičky a páchnoucích lagun Ostramo mne napadlo mnohokrát,“ popisuje svůj příběh 40letá žena z Ostravy.

Že jsou ostravské průmyslové podniky na vině zkrácené délce života Ostravanů tvrdil už v roce 2010 i výzkumník Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.