Jak na zamrzlá skla v autě

Foto: Rýdlová J.

Pokud nemáte garážované auto, pak vás čeká, předtím než ráno vyrazíte do tmavých ulic, náročný úkol, a to vydolovat své auto z pod kupy čerstvého sněhu. Než se pustíte do této ranní rozcvičky, je užitečné ujistit se, že se nacházíte skutečně u svého auta. Nic nenaštve více, než když v potu tváře očistíte auto svého souseda. A jak si nejlépe poradit s otravným čištěním skel?

ALU clona na přední sklo

Velmi dobře funguje clona s vrstvou hliníku, tzv. ALU clona, kterou pořídíte přibližně za 100 Kč. Navíc pokud přežije zimu, můžete ji použít i v létě, tentokrát jako ochranu před slunečními paprsky. ALU clonu můžete přivřít mezi přední dveře, takže ji neodfoukne vítr. Většinou okno skutečně ochrání před námrazou a zaručeně vám k oknu nepřimrznou stěrače, pokud pod ně folii šikovně zastrčíte. Jestliže pak napadne sníh, okno s folií ometete. Folii sundáte a sníh z ní setřepete. Okno bude čisté.

Deka i papundekl

Pokud jste si žádnou clonu nekoupili a začne vám sníh padat za krk, nezoufejte. V nouzi docela dobře poslouží kus kartonu, který podložíte pod stěrače. Občas na parkovišti narazíte také na řidiče, kteří použijí deku a přivřou ji do dveří. I tato možnost funguje.

Když škrábat, tak opatrně

Pokud okna musíte škrábat, příliš nespěchejte a rozhodně nepoužívejte sílu. Nejlépe je auto nejdříve nastartovat a zapnout zahřívání zadního okna. (Ti šťastnější mají vyhřívání i předního, takže si zimních radovánek se škrabkou v ruce příliš neužijí.) Nevrhejte se ihned na přední sklo, ale nastavte na něj proud teplejšího vzduchu, který okno postupně přece jen trochu zahřeje. Než k tomu dojde, pusťte se do škrábání méně zamrzlých oken, většinou totiž alespoň na jedné boční straně je námraza menší.

Spreje z obchodu

Velkým pomocníkem jsou rozmrazovací spreje na okna. Je jich skutečně velký výběr. Půl litru lze sehnat za 70 Kč. Pokud je námraza silnější, nejdříve okno jemně nasprejujte a chvíli počkejte. Pak sice přijde škrabka také na řadu, ale práce už bude náročná.

Spreje samovýroba

Pokud nechcete používat chemii, můžete si vyrobit vlastní směs. Nejedná se pouze o babské rady, které kolují mezi řidiči, ale najdete je dokonce i na stránce předního výrobce pneumatik.

  • Směs s alkoholem: dva díly denaturovaného lihu, jeden díl vody.
  • Směs se solí: 4 šálky destilované vody a 2 lžičky nejodizované soli, vařit po dobu 20 minut.
  • Směs s octem: tři díly octa, jeden díl vody.

Principem těchto roztoků je to, že začínají mrznout při podstatně nižší teplotě než voda. Tyto roztoky nenechávejte v autě, protože pokud se sníží jeho vlastní teplota, klesne i jeho účinnost. Roztok nasprejujte již večer na okno a, pokud v noci přijde mráz, ráno by na něm námraza být neměla. Za třeskutých mrazů však nemusí pomoci ani tyto roztoky. V každém případě se snažte, aby se roztoky dostaly na karosérii co nejméně, aby ji nepoškodily.

Co nikdy nedělat

Nikdy nepolévejte ve snaze zničit námrazu skla vodou – ani teplou, ani vlažnou, jelikož s námrazou si můžete zničit i skla. Na škrabku netlačte velkou silou, abyste si přimrzlou nečistotou nepoškrábali skla. Rozhodně se nesnažte zmrazky uvolnit údery do škrabky či skla samotného.

A jak se chovat či nechovat za volantem ve sněhu? Pár tipů, které přijdou vhod.

Sníh, břečka a náledí. Jak je úspěšně přečkat za volantem. Tipy pro méně zkušené řidiče