Silvestrovské rady, jak ušetřit za jídlo, vytápění a vodu v novém roce

Foto: Rýdlová J.

Možná u vás v rámci utahování opasků probíhají následující diskuse: „Jsou špatné časy, musíme šetřit, každý se nějak uskrovní. Tatínek přestane chodit do hospody, já ke kadeřníkovi, a vy, děti?“ „My přestaneme chodit do školy, maminko!“ Nebo jste na tom tak špatně, že musíte jezdit v autě bez střechy, jíst plesnivé sýry a pít staré víno. Přicházíme s cennými radami, jak ušetřit.

Jak konzumovat chléb

Rostoucí inflace se výrazně podepisuje na cenách základních potravin. Vždyť jen chléb zdražil mnohdy o více než  100 %. Této situaci se však dá úspěšně čelit. Stačí se jen držet dvou opatření. Seznamte celou rodinu se základním pravidlem nákupu pečiva, a to že nový chléb se kupuje zásadně poté, co je starý chléb plně zkonzumován. Druhé pravidlo říká, že je potřeba zakoupit co největší pecen chleba.

Tajemství úspěchu tkví v načasování jeho konzumace. První den, kdy je chléb krásně měkoučký a vábně vonící, jej před zbytkem rodiny raději uschovejte, případně podávejte pouze omezený počet krajíců na hlavu. Zato druhý a třetí den, kdy začíná pomalu pěkně okorávat, jej z jeho skrýše vytáhněte. Počínaje pátým dnem ho již můžete začít směle nabízet, a to beze strachu, že by strávníci neznali míru v jeho konzumaci. Od šestého dne je dobré k němu podávat tekutinu, do které by si strávníci mohli namáčet poněkud tvrdší kůrku. Za vhodnou tekutinu se z ekonomického hlediska považuje čaj, mléko či melta. Pivo, víno či whisky nikoli, protože by nepřiměřeně prodražily náklady na stravu. Od počátku druhého týdne můžete jedincům s méně výkonnými čelistmi k chlebu podávat také menší kladívko či hobby sbíječku. Sami budete překvapeni, jak dlouho vaše rodina vydrží s jedním bochníkem chleba.

Jak si zatopit bez topení

V současnosti rodinný rozpočet zatěžují nejvíce náklady na teplo. Určitě jste si však všimli, že čím více lidí je v místnosti, tím je v ní tepleji. Početné rodiny žijící v 1+1 mají v tomto směru vystaráno. Ne každý má však toto štěstí, takže někteří chudáci žijí v třípokojovém bytě třeba jen ve dvou. Tehdy si dostatečné teplo nenadýcháte, ani kdybyste se ufuněli k smrti. V tomto případě je vhodné sledovat předpověď počasí. Na dny, kdy bude ohlášen pokles teplot, si pozvěte návštěvu. Vytápění návštěvami se vám však vyplatí pouze tehdy, pokud náklady na návštěvu budou nižší než náklady na vytápění. Podávejte tedy dobře uleželý chléb, viz předešlý odstavec. Na zahřátí servírujte teplé nápoje, například grog (zásadně však bez rumu) nebo svařák (samozřejmě bez vína).

Pokud se náhodou stane, že návštěva už k vám příště nebude chtít přijít, nezoufejte. Můžete si, aby vás bylo více, pořídit vlastní potomky. Zde je však problém v poměrně dlouhých dodacích lhůtách, které činí většinou devět měsíců. Při výrobě potomka můžete vypnout topení, zpravidla se zahřejete vlastními silami.

Jak ušetřit za vodu

S novým rokem se také pravidelně zvyšuje vodné a stočné. Navíc je přímo tristsní, když si uvědomíme, že splachujeme pitnou vodou. A co víc, na dvě deci moči spotřebujeme tři litry vody! Proto se někteří lidé snaží využívat vodu z vany na splachování WC. Kyblíkování, tedy naplňování kyblíků vodou z vany, jejich přenášení a následné zalévání toalety je však poměrně zdlouhavou činností. Vy zvolte mnohem jednodušší a rychlejší postup. Když budete po vykonání potřeby splachovat, strčte rychle ruce pod proud vody. (Není se čeho bát, voda je přece pitná.) Ti šikovnější si stihnout omýt dle potřeby i další části těla, např. obličej či své pozadí.