Co je dobré vědět, než začnete používat balkon nebo okno jako lednici

Foto: Rýdlová J.

Chladné počasí bez mrazu nahrává tomu, abychom uskladnili na balkón potraviny, na které není v lednici nebo ve spíži místo. Tyto prostory nám typicky praskají ve švech nejen o Vánocích, ale také po novoročním hodování či nejrůznějších rodinných oslavách. Kam s jídlem, které jsme nestačili sníst? Krabičku se zbytky cukroví šoupneme na balkon, a pokud ho  nemáme, tak alespoň za okno. Podobně to uděláme s lahví vína, bábovkou či krabičkou s obědem. Vždyť venku je nyní ráno kolem  3 °C, což je méně než v mnohých chladničkách. Je to však dobrá volba?

Bezpečnost

Jestliže potřebujeme nějakou horkou potravinu rychle ochladit, do ledničky ani mrazničky bychom ji samozřejmě dávat neměli. Popadneme tedy například hrnec s horku polévkou a vystrčíme ho do chladu za kuchyňské okno (kde na něj mnohdy úspěšně zapomeneme, ale to už je jiné téma). Metoda bezesporu efektivní a léty prověřená. Často však nedomyšlená úplně do konce. Málokdo totiž pamatuje na to, že předměty na venkovním parapetu je potřeba zajistit proti pádu. Pokud by vám ze čtvrtého patra vypadl hrnec horké polévky a zasáhl náhodného chodce, může ho vážně zranit, nebo i zabít (a jako bonus ještě opařit).

Čistota

Další věcí je hygiena. Okenní parapety či balkony často lákají nejrůznější živočichy. V zimě můžeme naštěstí vyloučit mouchy, totéž se ale nedá říci o holubech. Jejich trus je pro člověka velmi nebezpečný. Parapet či balkón může také navštívit myš, potkan nebo netopýr (občas si odskočí ze zimního spánku), což zjistíte podle typického trusu. Parapet tedy nejdříve očistěte a jídlo řádně uzavřete do nějakého obalu, aby ho žádný nezvaný host neochutnal či neznečistil.

Teplota

Největším problémem je však teplota, a to zejména pokud hodláme potraviny uchovávat venku déle než několik hodin. Na rozdíl od chladničky a mrazničky, kde je teplota konstantní, venkovní teplota se v průběhu dne mění. Běžně se jedná o výkyvy 6 až 8 °C. Za jasného počasí však rozdíl mezi chladnou nocí a slunným polednem může činit i 15 °C. Změny teplot přispívají k tomu, že se potraviny rychleji kazí.

Světlo a slunce

Potravinám nedělá dobře ani světlo a sluneční paprsky. Zasvítí-li nám na cukroví v průsvitné plastové krabičce slunce, cukroví se ocitne v miniskleníku. Teplota uvnitř krabičky se výrazně zvýší a prostor má tendenci se zapařit. Zapaření vyvolávají také změny teplot. Teplo a vlhko ovšem milují nejrůznější plísně a další nežádoucí mikroorganismy.

Když už to musí být

Pokud se rozhodneme k venkovnímu skladování potravin, je nejlepší severní balkón, kde je nejchladněji a kde jsou výkyvy teplot nejméně znatelné. Obecně potraviny ukládáme na stinné místo. Dbáme na to, aby byly pevně uzavřeny, např. ve skleněných či plastových dózách, ideální jsou ty, které mají mikroodvětrávání. Jednotlivé krabičky můžeme následně naskládat do větší papírové krabice, kterou vevnitř vysteleme novinami či polystyrenem. Potraviny budou ve tmě a zároveň učiníme pokus o malou tepelnou izolaci. Krabici zabezpečíme proti pádu či převrácení. Pokud se náhle výrazně oteplí nebo ochladí, je nejvyšší čas vzít dobroty domů a v teple je zkonzumovat.