VIDEO: Jsem v karanténě. Kde mohu volit?

Zázemí pro volební komisi. Foto: Hasiči MSK

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Prezidentské volby se nezadržitelně blíží. První kolo se koná 13. a 14. ledna 2023. Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, o čtrnáct dní později, 27. a 28. ledna, se uskuteční kolo druhé. Někteří z důvodu karantény či izolace nemají možnost navštívit volební místnost osobně. O právo volby však nepřijdou, mohou odvolit dnes 11. ledna takzvanou formou drive – in, hlasování vykonají z pohodlí svého automobilu. Lidé, kterým jejich zdravotní stav neumožňuje na stanoviště dojet, mohou po domluvě hlasovat z pohodlí domova. O možnost hlasovat ze svého bydliště lze požádat nejpozději do čtvrtka 12. ledna 2023 na speciální lince.

Kdo nemůže volit do schránky, přijde komise za ním

Voliči v karanténě nebo izolaci z důvodu onemocnění Covid-19, kteří ze závažných důvodů nemohli volit u speciálního volebního stanoviště (drive-in), mohou  požádat o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. Žádost o hlasování lze podat nejpozději ve čtvrtek 12. ledna 2023 do 20:00 hodin. Volejte na linku  800 023 800.

Kde v okresech stanoviště najdu

V každém okrese, v případě Moravskoslezského kraje se jedná o šest, bude speciální stanoviště odkud bude moci volič v karanténě odhlasovat. U volebního stanoviště může hlasovat oprávněný volič, který má adresu místa trvalého pobytu v daném okrese, a oprávněný volič, který si nechal zřídit voličský průkaz. Občané Moravskoslezského kraje, kteří budou mít před volbami onemocnění covid-19, mohou volit ve speciálních volebních stanovištích již 11. ledna 2023 od 8 do 17 hodin (případně pro druhé kolo volby i 25. ledna 2023).

Okres Bruntál: Střední odborná škola, Krnovská 998/9, 792 01 Bruntál, Frýdek-Místek: Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, 28. října 1598, Místek, 738 01 Frýdek-Místek, Karviná: Střední průmyslová škola, Žižkova 1818/1a, 733 01 Karviná-Hranice, Nový Jičín: Střední škola technická a zemědělská, U Jezu 7, 741 01 Nový Jičín – Žilina, Opava: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Purkyňova 1654/12, 746 01 Opava-Předměstí, Ostrava: Střední škola technická a dopravní, Moravská 964/2, 703 00 Ostrava-Vítkovice.

Pokud potřebujete zavolat do vaší volební místnosti najdete ji ve volebním seznamu obcí. Městské obvody statutárního města Ostravy pak mají samostatný seznam.

Stanoviště pomáhali stavět hasiči

O zázemí pro volební komisi se postarali hasiči Moravskoslezského kraje, kteří do šesti zmíněných okresů umístili nafukovací stany. Stan má pevnou podlahu, uvnitř jsou sedací soupravy, je osvětlený a v neposlední řadě také vytápěný. Po celou dobu voleb budou hasiči na místě sloužit jako technická podpora, jejich úloha bude spočívat například v doplňování paliva do vytápění nebo úpravu tlaku v nosných konstrukcích stanu. „Podobný scénář očekáváme i v případě druhého kola,“ sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Nafukovací stany hasiči běžně využívají jako týlové zabezpečení jednotek i složek integrovaného záchranného systému při dlouhotrvajících zásazích či cvičeních. Používané jsou také v případě krátké evakuace. Stan včetně kompletního vybavení převážejí v kontejneru. Vy se na videu můžete podívat, jak se takový stan staví.