Ceny nájmů i hypoték významně vzrostly. Lze čekat cenový pokles?

Zdroj: Pexels/Ketut Subiyanto

ČESKO – V rámci projektu České televize – Drahé Česko, je tematizována celá řada problémů, na které lidé nyní v souvislosti se složitou ekonomickou situací narážejí. Kromě toho, že ČT poskytuje praktické rady na čerpání různých dávek apod., tematizovány jsou také nejpalčivější stávající problémy. A jedním z nich je i trh s nemovitostmi – resp. ceny na něm.

Ceny nemovitostí jen tak neklesnou

Ceny bytů v posledních letech rostly ruku v ruce s tím, jak rostla poptávka. Nyní se ale může zdát, že ceny narazily na svůj strop (v některých případech začaly dokonce klesat). Tedy, ještě v roce 2021 stál průměrný 65metrový byt v Praze něco málo přes 5 milionů korun, v roce 2022 vzrostla cena až na milionů sedm. Jenže zatímco rostou ceny, poptávka v mnoha částech republiky klesá (Praha je totiž trhem velmi specifickým). A tak se právě letošní rok může jevit ke koupi nemovitosti jako ideální. Ostatně, zejména chaty a chalupy již zlevňovat začaly, určitý pokles lze predikovat i v případě bytů, ovšem zejména v Praze a větších městech spíše nikoliv, vzhledem k faktu, že bytů je jednoduše nedostatek.

Co tedy na trhu nemovitostí očekávat? Podle Milana Ročka, jednatele spol. Dataligence.cz, „je jeden rok z hlediska vývoje cen nemovitostí a realitního trhu velmi krátký čas. V roce 2021 tu bylo poptávkové šílenství, každá nemovitost se prodala během 14 dnů a jen v průběhu roku ceny stouply až o 25-30 %,“ shrnul s tím, že jedinou možností, kde by mohlo k cenovým korekcím dojít, jsou starší panelákové byty. Jejich ceny v posledních dvou letech rostly zcela neúměrně. „Čekat ale, že by ceny nemovitostí obecně klesly o 25-30 %, to je chiméra,“ dodal s tím, že nelze zapomínat na to, že také rapidně rostou ceny materiálů a stavebních prací. Ačkoliv tedy poptávka klesá, není to faktor, který by měl šanci zapříčinit výrazný pokles cen nemovitostí.

A co hypotéky?

Ani v případě hypoték není situace nijak radostnější. Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v září 2022 činila 5,83 procenta a průměrná sazba se tak stala nejvyšší od začátku roku 2010. Podle Ročka tak rozhodně aktuálně není vhodná doba na to, hypotéku si vzít. „Nemalujme si situaci narůžovo, nastaly tu dva skoky v cenách nemovitostí a také v hypotékách – v roce 2021 stál byt méně, nyní stojí více. Hypotéka byla nižší na levnější byt a nyní je vyšší na dražší byt – najednou tak musíte zaplatit za vyšší cenu vyšší úrok,“ objasnil. Zatímco tedy na podzim 2021 byly úrokové sazby na hodnotě cca 2,5 %, nyní je to téměř 6 %. O to vyšší jsou tedy splátky. A jelikož také ceny nemovitostí byly o 30 % nižší, splátka se u panelového bytu v součtu zvýšila i o 90 %.

Ani ti, kdo již hypotéky mají, nejsou tak úplně „za vodou“. Pokud hypotéku nemají zafixovanou, nebo ji včas nerefinancovali, moc možností nemají – resp. jedinou možností ke snížení splátek je jejich rozložení do většího časového úseku. „Máme za sebou 10 let velmi pozitivního vývoje, nelze čekat, že by úrokové sazby do roka klesly o 3 %, jsou totiž vysoké i ve zbytku Evropy. Bude také záležet na tom, jaká bude cena peněz na celém světě,“ vysvětlil Roček. Upozornil také, že v případě, že lidé na splátku hypotéky nemají, měli by s bankou intenzivně komunikovat o dalších možnostech, byť se jich zrovna mnoho nenabízí (odklad splátky je totiž obvykle možný maximálně na 2-3 měsíce).

Extrémní zájem o nájmy šroubuje ceny vzhůru

Mezi lety 2021-22 se samozřejmě proměnily i ceny nájmů. Jelikož řada lidí nemá prostředky na to, aby si mohli pořídit vlastní bydlení, musí se orientovat na bydlení nájemní. To se pak projevilo i v poptávce – a v jejím důsledku také v cenách nájmů, které stouply v průměru o 20 %. Navyšování cen stávajících nájmů se pak odvíjí od doby, na jakou jsou smlouvy sjednané (obvykle rok či dva), ovšem lze čekat, že nyní smlouvy budou již obsahovat také tzv. inflační doložku.