Jak doplnit v zimě vitamíny. Tipy na ovocná smoothie se zeleninou

Foto: Rýdlová J., Smoothie s červenou řepou

Nejen obyčejné nachlazení, ale také chřipka či kovid. Těmto infekcím se nyní velmi daří. Mnohdy nám dokážou pěkně znepříjemnit život. Důležitou obranou proti bacilům lačně číhajícím na svou kořist je dostatečný přísun vitamínů, minerálů a dalších potřebných živin. Najdeme je v ovoci a v zelenině. A právě zelenina bývá problém. Na rozdíl od šťavnatého a sladkého ovoce nám zpravidla příliš nechutná. Málokdo je natolik silná nátura, aby si k chlebu přikusoval syrový celer, petržel nebo červenou řepu, ačkoli právě tato zelenina patří mezi naše výživové skvosty. Skvělou možností, jak propašovat do jídelníčku i nepříliš milovanou zeleninu, jsou smoothies. Přinášíme vám několik tipů. Za pět minut máte hotovo. A neskutečně ušetříte. V obchodě jsou tyto nápoje velmi drahé.

Co je vlastně smoothie

Smoothie [smuːði] je mixovaný nápoj, jehož hlavní složku tvoří syrové ovoce nebo zelenina. Jako tekutina se zpravidla přidává voda, ovocná či zeleninová šťáva. Vaší fantazii se však meze nekladou, můžete použít například rostlinné či klasické mléko, jogurt nebo ovesné vločky. Můžete přidat také koření. Název pochází z anglického slova „smooth“, který znamená  hladký, výsledná hmota má tedy mít hladkou až kašovitou sktrukturu.

Ani zelenina, ani ovoce

Mezi velmi vděčné ingredience do zimního smoothie patří zázvor — oddenek rostliny zázvoru pravého, který je považován za koření. Má zahřívací schopnosti (což se při cenách dnešního vytápění náramně hodí :-), podporuje trávení, dokonce se mu přisuzuje snižování cholesterolu. Je však velmi aromatický, proto je potřeba s ním zacházet opatrně.

Řapíkatý celer

Celer je velmi zdravou zeleninou, avšak jeho bulva zdaleka ne každému chutná. S listy řapíkatého celeru je to jednodušší. Mají jemnější chuť a jsou šťavnaté. Několik kousků přidá nápoji zajímavou chuť a svěží zelenou barvu. Celer podporuje imunitu, látkovou výměnu a hubnutí a pomáhá při zánětech močových cest. Má také obecně zvyšovat libido a mužskou potenci.

Naplněná nádoba před mixováním

Červená řepa

Tato zelenina je u nás velmi nedoceněná. Uvádí se, že pomáhá snižovat zvýšený tlak, působí pozitivně při onemocněních srdce, chrání játra, má protizánětlivé účinky a napomáhá vstřebávání železa. Pokud vám nedělá dobře čerstvá, můžete ji před přidáním do smoothie povařit.

Smoothie se zeleninou

  • Tip č. 1: zázvor, listy řapíkatého celeru, kiwi, kousek banánu.
  • Tip č. 2: zázvor, červená řepa, pomeranč.
  • Tip č. 3: zázvor, mrkev, jablko, pomeranč.
  • Tip č. 4: petržel nať, listy řapíkatého celeru, červená řepa, pomeranč.

Všeho s mírou

Konkrétní množství ingrediencí si zvolte sami. S množstvím zeleniny ani ovoce to však nepřehánějte. Jejich nepřiměřené množství, což je často velmi individuální záležitost, vám může uškodit. Typicky to platí nejen pro zázvor, celer, ale také pro červenou řepu.

Pokud možno nedoslazujte cukrem, ale použijte kousek banánu.

Může vás zajímat:

Smoothies jsou skvělým nápojem pro zdraví, pokud se však vyvarujeme typických chyb