Již v příštím roce by mohlo i v Česku dojít k legalizaci konopí. Za jakých podmínek?

Zdroj: pexels/Aphiwat chuangchoem

ČESKO – Legalizace konopí (marihuany) je v českém veřejném i politickém prostoru tématem již poměrně dlouho. Mnoho let o vstřícnější legislativu směrem k uživatelům i pěstitelům konopí usilují Piráti. Teprve až na podzim loňského roku se jim však podařilo na celém pětikoaličním půdorysu sestavit expertní komisi, která na konci minulého týdne představila obrysy související připravované legislativy.

Obrysy zákona, který by umožnil legalizaci konopí, představil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Dle návrhu by v Česku mohlo být umožněno prodávat semínka konopí, podobně jako v Rakousku by mohl být umožněn také prodej sazenic, a samozřejmě by měla být dostupná také sušina pro vlastní užití – přímou konzumaci. V případě, že by byl příslušný zákon přijat, prodejcům by stačilo zažádat o licenci (tou by museli disponovat také výrobci a distributoři) a následně dodržet příslušné podmínky. Dle jednoho z návrhů by např. prodejny s konopím nesměly být ve vzdálenosti 200 metrů od školních zařízení. Vobořil ale navrhuje spíše jiné řešení. „Nechal bych to na jednotlivých obcích. Věřím tomu, že obce jsou schopny si to, kde se prodejna hodí, a kde ne, posoudit samy,“ shrnul. Expertní skupina pak navrhuje tři typy dostupnosti konopí: samopěstování, licenční prodejny a konopné kluby.

Marihuana pro každého?

Samozřejmě i nyní v souvislosti se snahou konopí legalizovat zaznívají i hlasy odpůrců. „V první řadě se bavme o primární prevenci. Každoročně přibývá dalších mladistvých uživatelů návykových látek, ať už tabáku nebo alkoholu anebo právě konopí. Tak přece za této situace nemůžeme legalizovat další návykovou látku,“ vyjádřil své stanovisko v opozici vůči odborníkům poslanec Marek Novák (ANO). Je však třeba zdůraznit, že návrh v žádném případě nepočítá s tím, že by se najednou mohlo s konopím začít obchodovat zcela volně. Jak už dříve, na podzim loňského roku, když expertní skupina zasedla poprvé, poznamenal Vobořil, marihuana by měla být dostupná beztrestně výhradně osobám nad 18 let, a to ve specializovaných obchodech. Pro nákup by navíc bylo nutné, aby se zaregistrovali do speciálního státem spravovaného systému, což by zajistilo, že nákup provede jen osoba zletilá, a to navíc jen v povoleném měsíčním množství (mělo by se jednat o 100 gramů) tak, aby se zamezilo obchodování na černém trhu.

Příjem pro státní kasu

Dle odborníků nejenže by legalizace konopí pomohla získat určitý dohled nad souvisejícím obchodováním, ale zároveň by znamenala pro státní kasu příjem až 4 miliard korun ročně, a to díky prodeji licencí a také speciální „konopné“ dani. „Zvažovali jsme nejprve spotřební daň, to jsme ale nakonec zavrhli a jdeme cestou hazardní daně,“ upřesnil v dané souvislosti Vobořil. Ten by projednání zákona ve Sněmovně rád prosadil ještě v letošním roce tak, aby v platnost mohl vstoupit v roce následujícím. Vzhledem k tomu, že vznik expertní skupiny a také vytvoření návrhu podpořila celá vládnoucí pětikoalice, je poměrně vysoká šance, že by návrh skutečně mohl Sněmovnou úspěšně projít.