Opava: Kdo poničil jabloň na Bezručově náměstí? Pomozte strážníkům

Foto: Městská policie Opava

OPAVA – Možná jste si sami všimli jabloně, stojící na Bezručově náměstí nedaleko kašny. Stromu někdo poničil kmen. Pachatel doslova kmen dřeviny oloupal. Případem se začali zabývat městští strážníci, kteří Opavany prosí o pomoc.

Podle prvotního pohledu a omaku se zdá, že na kmeni nechal neznámý člověk vyřádit bojové plemeno psa. „Velmi přivítáme informace o někom, kdo takto v minulých dnech strom poškodil. Rádi bychom se ho s kolegy s Odboru životního prostředí zeptali, co bylo smyslem jeho konání,“ sdělil ředitel Městské policie Opava Jiří Klein.

Foto: Městská policie Opava

Nejedná se však o první poškození tohoto typu, který museli strážníci v Opavě řešit. Podobně poškozený strom se objevil před nedávnem také v opavské městské části Kateřinky.

Karel Kovalčík z odboru životního prostředí opavského magistrátu uvedl, že strom má přibližně dvacet let a až na poškození, je zdravý. „Musíme si uvědomit, že strom v určitém místě neroste jen tak. Někdo ho zasadil, roky o něj pečuje a najednou přijde a strom je poničený,“ popsal Kovalčík.

Šance, že se strom vzpamatuje pořád je, nicméně pokud uhyne, tak jen pořízení a zasazení nového malého stromku město vyjde přibližně na pět tisíc korun. Kovalčík zároveň jedním dechem dodal, že pokud by se na jeho místě vysadil strom, který je odrostlejší, výsadba se vyšplhá až do desítek tisíců korun.