Kopřivnice: Mám se bát pít vodu ze studánek? Známe odpověď!

Foto: Město Kopřivnice

KOPŘIVNICE –  Příroda okolo města je nádherná a vybízí k procházkám. V okolí najdete hned několik studánek. Některé jsou zapsané na seznamu kulturních památek České republiky. Hodně lidí při procházkách přírodou přepadne žízeň, a tak se ze studánek napijí. Na první pohled se může zdát, že voda je nezávadná, přesto je nutné stav vod kontrolovat. Rozbory kopřivnického odboru životního prostředí totiž prokázaly, že jeden z pramenů je zdraví nebezpečný.

Ajaj, rozbory nedopadly nejlépe

Mezi nejznámější patří Jasníkova studánka nad Husovou lípou a Markétin pramen pod Bílou horou. Právě na tyto dva vyvěrající prameny se v loňském roce zaměřila pozornost odborníků, kteří provedli rozbory kvality vody. „Oba zdroje vody jsou po fyzikálně-chemické stránce ve sledovaných ukazatelích v pořádku. V případě Markétina pramene rozbor nevyšel úplně dobře, neboť ve vzorku jsme nalezli bakterie Eschereschia coli i koliformní bakterie, které mohou způsobit zdravotní potíže. Voda z Markétina pramene je tedy pitná pouze po převaření,“ přiblížila výsledky rozborů Radka Krysová z odboru životního prostředí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Voda ve Jasníkově studánce má zvýšený obsah železa, takže delším stáním může získat narezlou barvu. Mikrobiologický rozbor však potvrdil, že je zdravotně nezávadná. Studánku už město nechalo vyčistit. Stejné plány má i s druhým zdrojem přírodní vody. „Zahájili jsme jednání s vlastníky pozemků kolem Markétina pramene,“ doplnila Lucie Macháčková vedoucí oddělení vnějších vztahů města Kopřivnice.

Studánky jsou turistickým lákadlem

Jasníkova studánka se nachází v Motýlím údolí u pramene bezejmenného přítoku říčky Kopřivničky. Nese jméno podle kopřivnického básníka Adolfa Jasníka (vlastním jménem Adolf Míček), který zde údajně sedával a tvořil v přírodě. Památku básníka připomíná také pomník tvořený přírodním balvanem s bronzovou deskou, na níž je verš z umělcovy balady. Studánka je na seznamu kulturních památek ČR. Markétin pramen je oblíbený pramen u cesty z Kopřivnice směrem k bývalé oční léčebně ve Štramberku. V místě se nachází turistický přístřešek a místo je tak ideální zastávkou při procházkách a výletech.