Ve Vítkovické nemocnici léčí pacienty tři kočičí terapeuté. Mají neobvyklá jména

Kocour Yoda při práci. Foto: Nemocnice Agel Vítkovice

OSTRAVA – VÍTKOVICE – Yodu před pár lety našli jako malé opuštěné koťátko v popelnici. Nikdo netušil, že jednou bude v roli kočičího terapeuta pomáhat v nemocnici. Dnes pravidelně dochází na Oddělení následné péče Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Z řady terapeutů ze zvířecí říše však není jediný. Pravidelnými pomocníky při léčbě pacientů jsou také kocouři Arwin Angeliro a Quentin.

Yoda je na oddělení jako doma

Felinoterapii, tedy alternativní léčbu pomocí koček, nabízí vítkovická nemocnice na Oddělení následné péče od loňského roku. Yoda je na oddělení nejčastěji, a to třikrát až čtyřikrát do měsíce. Jeho panička je totiž na zdejším oddělení vedoucí lékařkou a při terapiích jej doprovází. „Yoda byl  sotva jako měsíční koťátko zachráněný z popelnice. Ujala jsem se ho a pečovala o něj od miminka, teď už má tři roky. Doma máme kočky celkem čtyři, ale on z nich má nejklidnější povahu, a tak se skvěle hodí na felinoterapii,“ uvedla majitelka kocoura, vedoucí lékařka oddělení následné péče Zornitza Petrova Markantová. Se svým svěřencem absolvovala kurz k provádění felinoterapie, a má tak veškerou potřebnou certifikaci k poskytování této metody. Dva chlupatí mazlíčci Arwin Angeliro a Quentin přicházejí na oddělení společně se svou felinoterapeutkou Denisou Nováčkovou jednou do měsíce.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jaký je den kočičího terapeuta?

Kocourci společně s felinoterapeutkou  projdou celé oddělení a navštíví v průměru 70 procent pacientů. Někteří pacienti se na jejich návštěvu vysloveně těší, někteří zpočátku nejeví výraznější zájem. „Nicméně jakmile kocouři vstoupí do jejich blízkosti, hned si je získají,“ popisuje  staniční sestra oddělení následné péče Nemocnice AGEL Lenka Holubová. Doplnila, že kočky dovedou rozmluvit nebo rozhýbat pacienty, kteří jsou jinak apatičtí.

Foto: Nemocnice Agel Vítkovice

Kočičí terapeuti dělají pacientům příjemnou společnost, pomazlí se, ale vybízejí i k aktivitě pomocí společné hry. „Spektrum pozitivních účinků, které felinoterapie má, je velmi široké, a to i v případě, kdy kočka leží na klíně pacienta. Obyčejný kontakt s kočkou podporuje komunikaci, odbourává stres i rutinu, kterou zde pacienti často zažívají.

Blahodárné účinky na lidské zdraví

Mazlíci vybízejí k hlazení, a tím dochází k pohybu pacienta. „Po návštěvě koček u pacientů pozorujeme zlepšení jejich psychické pohody i zlepšení jemné motoriky. Kočky také podněcují ke smysluplnému trávení času, a pacienti pak často vzpomínají i na své vlastní domácí mazlíčky,“ dodala Holubová.

Povaha kočky hraje velkou roli

Hnědočerní kocourci Arwin Angeliro a Quentin, kteří na oddělení následné péče docházejí, jsou sibiřské kočky, které se vyznačují sametovou srstí a mohutným tělem i ocasem. „Povahově jsou klidní a trpěliví, přesně tak, jak to má u terapeutických koček být. Samozřejmě mají také osvědčení o absolvování felinoterapeutické zkoušky, pravidelná očkování, pravidelné zdravotní prohlídky i pojištění,“ vyjmenovává Holubová náležitosti, které byly nutné pro zahájení úspěšné spolupráce.